Linkovi

Frenk Vizner odbacuje podelu kao moguće rešenje za status Kosova


U pregovorima Beograda i Prištine o statusu Kosova, uz učešće pregovaračke «trojke» Kontakt grupe do sada nije ostvaren značajniji napredak. Američki predstavnik u «trojci» odbacuje podelu Kosova kao moguće rešenje za status pokrajine.

Frenk Vizner, američki diplomata u penziji, koji predstavlja SAD u pregovaračkoj «trojci» Kontakt grupe, kaže da nije verovatno da će pitanje Kosova biti rešeno ove godine pošto, kako je izjavio za Glas Amerike, za to jednostavno nema vremena.

«Praktično govoreći, mi očekujemo da će naš izveštaj generalnom sekretaru UN biti gotov do 10. decembra. Sekretar Ban Ki Mun bi zatim trebalo da o našem izveštaju razgovara sa članicama Kontakt grupe. Ne bih isključio mogućnost da se o tome vodi debata i u Savetu bezbednosti UN. Mislim da, imajući u vidu kalendar, jednostavno neće biti dovoljno vremena da bi se došlo do definitivnog rešenja ove godine.»

Uz posredovanje trojke, predstavnici Beograda i Prištine su prvi put direktno razgovarali 28. septembra u Njujorku, a njihov naredni sastanak zakazan je za 14. oktobar u Briselu. Vizner kaže da se, mada lideri dve strane nisu izneli suštinske predloge, oni slažu da podela pokrajine nije opcija.

«Podela Kosova ne predstavlja opciju ni za Kosovare, ni za Srbe, kao ni za trojku. Ta opcija nije uzeta u obzir pošto ona nije u skladu sa principima Kontakt grupe. To bi samo dovelo do destabilizacije u regionu i mislim da je van okvira mogućeg.»

Medjutim, stručnjak u uticajnoj nevladinoj organizaciji, «Savetu za medjunarodne odnose», Čarls Kapčan kaže da će svako rešenje kosovskog pitanja verovatno destabilizovati Balkan. On pri tom pominje dva razloga iz kojih odvajanje severnog dela Kosova sa većinskom srpskom populacijom ne bi trebalo potpuno isključiti.

«Jedan razlog je što bi podela omogućila Beogradu da izmeni svoju poziciju - da kaže – 'možemo da prihvatimo nezavisno Kosovo ukoliko severni deo ostane u Srbiji.' Ako Beograd kaže - 'da' Rusija bi takodje mogla da kaže 'da' - i ceo problem se rešava. S druge strane, ako Kosovo zadrži severni deo, ono bi počelo sa velikim problemom pošto bi imalo značajan deo teritorije čije stanovništvo ne želi da bude deo nove države.»

Većina analitičara smatra da pregovori uz posredovanje «trojke» neće biti uspešni. U tom slučaju, kosovski Albanci su nagovestili da će proglasiti nezavisnost. Vašington, koji podržava nezavisno Kosovo, nagovestio je da bi priznao novu državu. Evropska unija je podeljena ali većina članica favorizuje nezavisnost Kosova. Čarls Kapčan smatra da će Evropa, uključujući Nemačku, na kraju verovatno slediti politiku SAD.

XS
SM
MD
LG