Linkovi

Kamera sa rezolucijom boljom od 50 santimetara po pikselu


U orbiti oko zemlje kruži veliki broj satelita koji neprestano posmatraju površinu planete. Mnogi od njih daju preciznu sliku, ali kako im je vidno polje malo, za sastavljanje veće slike potrebno je da se njihovi pojedinačni delovi, poput dečije slagalice, sklope u celinu, što je spor i neprecizan proces.

Ako ste ikada koristili svima dostupne programe kao što su Gugl Ert (Google Earth) ili Majkrosoftov Vižual ert (Visual Earth) možda ste primetili da se ivice slika često ne poklapaju. Istraživači japanske firme Soni i njihove kolege sa Univeziteta države Alabame, konstruisali su kameru sa širokim vidnim poljem koja može da, sa visine od 7500 metara, snimi površinu veličine deset puta deset kilometara, sa rezolucijom boljom od 50 santimetara po pikselu.

Kamera se zapravo sastoji od velikog broja pojedinačnih kamera montiranih na ispupčenom postolju, tako da se zamišljene ose njihovih objektiva seku u jednoj tački. Snimljene pojedinačne slike povezuju se u jednu zajedničku sliku. Ukupna rezolucija ove kamere je jedan gigapiksel - što je hiljadu puta više od većine današnjih kvalitetnih digitalnih fotoaparata, a u stanju je da snima čak četiri slike u sekundi. Ako bi bila montirana na avionu ova kamera mogla bi da jednim jedinim snimkom obuhvati poveći grad. Sa veće visine snimak bi bio veći, naravno sa znatno manje detalja. Za sada nema nagoveštaja da su za ovu novu kameru zainteresovane obaveštajne službe.

XS
SM
MD
LG