Linkovi

Šef američke kompanije Blekvoter brani svoj rad u Iraku


Šef američke kompanije za pružanje bezbednosnih usluga, Blekvoter, branio je njen rad u Iraku tokom jučerašnjeg pretresa u Predstavničkom doku američkog Kongresa. Kompanija predmet istrage američkog Sekretarijata za pravosudje pošto je najmanje 11 Iračana ubijeno tokom jednog prošlomesečnog incidenta sa osobljem te kompanije.

Sa oko hiljadu službenika u Iraku, Blekvoter je najveća od tri američke privatne kompanije kojima je povereno obezbedjenje diplomata i drugog američkog osoblja. Ta kompanija stekla je neželjeni publicitet 2004. godine, kad je svetina u Faludži brutalno ubila četiri njena službenika, pošto je njihov konvoj zalutao u saobraćaju. Od tada, operacije Blekvotera u Iraku su proširene i Stejt Department je od 2004. do 2006. godine isplatio preko 800 miliona dolara za njene usluge. Medjutim, Blekvoter se našao umešan u tekuću kampanju kongresnih demokrata i kritičara rata koji nastoje da otkriju navodne prekršaje plaćenika, čija su primanja daleko veća od plata američkih vojnika. Kongresmen Henri Veksmen otvorio je jučerašnji pretres Odbora za superviziju i reformu administracije:

”Da li Blekvoter, kao privatni vojni kontraktor, pomaže ili šteti nastojanjima u Iraku? Da li vlada čini dovoljno da Blekvoter preuzme odgovornost za navodno neprimereno ponašanje i koliko ta kompanija košta naše poreske obveznike?“

Odbor je izvestio da je kompanija Blekvoter od 2005. godine bila umešana u 195 incidenata sa vatrenim oružjem i da je otpustila 122 zaposlenih zbog neprimerenog ponašanja, uključujući zloupotrebu oružja i alkohola i korišćenje droga. U izveštajima se takodje navodi da je kompanija nastojala da prikrije ranjavanje jednog Iračanina i platila porodicama drugih koje su nesrećnim slučajem ubili njeni pripadnici. Osnivač Blekvotera, Erik Prins, branio je svoju kompaniju opisavši njene službenike kao visokostručne i predane poslu:

”Delovi Iraka u kojima mi operišemo posebno su teški i opasni. Osoblje Blekvotera je redovno meta napada terorista i drugih zlih snaga u Iraku. Mi smo meta istih surovih neprijatelja koji su ubili preko 3800 američkih vojnika i hiljade nevinih Iračana.“

Prins je rekao da Blekvoter pozdravlja svaku državnu istragu o incidentu koji se dogodio 16. septembra. Medjutim, kongresmen Veksmen se složio da se neće razgovarati o specifičnim detaljima na zahtev Sekretarijata za pravosudje, koji je zatražio od Kongresa da sačeka dok ne zaključi svoju istragu.

XS
SM
MD
LG