Linkovi

Karla del Ponte: Napredak Srbije spor, pozitivan ishod nije siguran


Glavna tužiteljka Haškog tribunala Karla del Ponte ocenila je danas da je napredak u saradnji Srbije sa Tribunalom "prilično spor" i izrazila zabrinutnost da neće dovesti do "pozitivnog ishoda", odnosno hapšenja preostalih begunaca. Del Ponteova je ponovila da će ovog meseca Evropskoj uniji dostaviti sveobuhvatnu procenu saradnje Srbije sa Tribunalom.

"Tokom mojih pslednjih poseta Beogradu, svi sa kojima sam se srela, i na političkom i na operativnom nivou, uveravali su me da je Beograd posvećen da u potpunosti saradjuje sa Tribunalom. Ja sam pozdravila tu proklamovanu posvećenost. Medjutim, premda smo u poslednja četiri meseca videli neke rezultate, napredak je prilično spor", naznačila je Del Ponteova u pisanoj izjavi.

U izjavi, koju je novinarima pročitala njena predstavnica Olga Kavran, tužiteljka konstatuje da od vlasti Srbije "još uvek čekasdokumente, od kojih je neke zatražila prošle godine", kao i da su optuženi Ratko Mladić, Radovan Karadžić, Stojan Župljanin i Goran Hadžić još na slobodi.

"Ja sam sve više zabrinuta da ovako spor napredak možda neće dovesti do pozitivnog ishoda. Zbog toga želim da ovom prilikom pozovem vlasti u Beogradu da preduzmu efikasniju akciju ka punoj saradnji sa Tužilaštvom", podvukla je Del Ponteova.

Ona je naglasila da "pre svega četvorica preostalih begunaca, a naročito Ratko Mladić, moraju biti pronadjeni i uhapšeni", ali i da svi dokumenti koje je Tribunal tražio moraju biti odmah dostavljeni.

"Konačno, ja tražim i pun i bezuslovni pristup traženim vladinim arhivama", precizirala je Del Ponteova.

Tužiteljka je upozorila da bi odlaganje ispunjenja tih obaveza Beograda ugrozilo uspešno okončanje mandata suda, ali i "neizbežno dovelo u pitanje volju i sposobnost Srbije da ispuni obećanje da će u potpunosti saradjivati sa Tribunalom".

"Ja se mnogo nadam da će vlasti u Beogradu učiniti sve što mogu da poštuju svoju izražena obećanja i ispune svoje obaveze prema Tužilaštvu tako što će u potpunosti saradjivati sa Tribunalom", zaključila je Del Ponteova.

Rasim Ljajić odbacio je kritike Karle del Ponte

Predsednik Nacionalnog saveta za saradnju sa Haškim tribunalom Rasim Ljajić odbacio je kritike Karle del Ponte da je napredak Srbije u pogledu potpune saradnje sa tim sudom spor i da neće dovesti do pozitivnog ishoda. I u pogledu saradnje na lociranju preostalih haških optuženika, otvaranju arhiva i dostavljanja dokumentacije Srbija je ostvarila značajan napredak i pokazala apsolutnu odlučnost da sve što je potrebno Tribunalu bude dostupno, rekao je Ljajić i izrazio očekivanje da će izveštaj Karle del Ponte Evropskoj uniji biti mnogo izbalansiraniji od ove njene izjave.

XS
SM
MD
LG