Linkovi

Buš zna da je rat nepopularan, ali je uveren da pomoć Iračanima doprinosi regionalnoj stabilnosti


Predsednik Buš je u Beloj kući poželeo dobrodošlicu iračkom kolegin po funkciji, Džalalu Talabaniju sa kojim je diskutovao o stabilnosti i budućnosti Iraka. Izveštaj Skota Sternsa.

Predstavnica Bele kuće, Dejna Perino, rekla je da su dvojica lidera razgovarala oko sat o zakonima o raspodeli zarade od prodaje nafte, organizaciji pokrajinskih izbora i omogućavanju članovima bivše vladajuće stranke Sadama Huseina da zauzimaju položaje i u sadašnjoj vladi.

”Predsednik je naglasio koliko je važno da irački parlament odobri ove zakone i predsednik Talabani se s tim saglasio. Oni su takodje razgovarali o važnosti trajnog partnerstva naše dve zemlje, pošto će Irak biti bedem koji će se isprečiti pred teroristima i ekstremistima u regionu.“

Dejna Perino je kazala da američki predsednik nije dao svom iračkom kolegi nikakve rokove za usvajanje pomenutih zakonskih predloga. To su ista tri procesa u kojima su irački lideri - po riječima predsjednika Buša iz januara, prilikom objave odluke o slanju vojnih pojačanja u Irak, postizali napredak. Neki od tih vojnika će se uskoro vratiti kući, ostavljajući, kako pojašnjava Dejna Perino, niz komplikovanih pitanja koja još čekaju na rešenje.

”Napredak postoji. Razumem frustraciju i nestrpljenje, ali mislim da se proces odvija u pravom smeru.“

Kongres trenutno razmatra predsednikov budžetski zahtev za još 190 milijardi dolara za ratne operacije u Iraku i Avganistanu. Ankete istovremeno ukazuju da većina Amerikanaca želi da se smanji vojno prisustvo u Iraku. Ispitivanje Vašington posta i mreže ABC ukazuje da samo 27 odsto Amerikanaca želi da Kongres odobri pomenuti izdatak, kao i da predsednik uživa do sada najmanju podršku - svega 33 odsto ispitanih. Dejna Perino ističe da predsednik zna da je ovaj rat nepopularan, ali da je uveren da će pomoć iračkoj vladi doprineti regionalnoj stabilnosti.

”Predsednik razume da je američki narod nestrpljiv, ali što je još važnije, on razume i da je irački narod nestrpljiv kad je u pitanju iračka vlada.“

Dejna Perino ističe da ni predsednik Talabani niti predsednik Buš nisu u razgovoru pokrenuli pitanje bezbednosne kompanije Blackwater USA, zadužene za bezbednost američkih diplomata u Iraku, koja je pod istragom zbog ubistva iračkih civila.

Pretres u Kongresu

Predsednik kontraktorske firme “Blekvoter” Erik Prins branio je ponašanje svoje kompanije na današnjem kongresnom pretresu o delovanju privatnih bezbednosnih firmi u Iraku i Avganistanu.

Članovi odbora Predstavničkog doma za nadzor i reformu vlade postavili su Prinsu pitanja o ponašanju radnika njegove firme, tarifama koje naplaćuje vladinim agencijama i reagovanju na incidente u Iraku u kojim su stradali irački civili.

Prins je tvrdio da njegova kompanija deluje u skladu sa propisima. Demokratski članovi odbora ukazali su na mogućnost da akcije “Blekvotera” i drugih privatnih firmi potkopavaju nastojanja američkih snaga da pridobiju poverenje civilnog stanovništva.

Oni su takodje postavili pitanje da li bi radnici “Blekvotera”, koji su odgovorni sa smrt iračkih civila, trebalo da budu kažnjeni i na druge načine, a ne samo otpuštanjem iz firme. Prins je odgovorio da je to pitanje u nadležnosti Sekretarijata za pravosudje.

XS
SM
MD
LG