Linkovi

Naftom bogate zemlje Persijskog zaliva investiraju u SAD


Cene nafte su donekle opale pošto su krajem prošlog meseca dostigle rekordni nivo od preko 84 dolara po barelu. Uprkos tome, visoke cene nafte znače da zemlje koje izvoze naftu uvećavaju svoje bogatstvo. Zalivske zemlje imaju enormne profite od prodaje nafte, ali se, umesto da zaradjeni novac stavljaju u banke, sve više okreću kupovini i investiranju u inostranstvu, posebno u Sjedinjenim Državama.

Rekordne cene nafte dovele su, kako neki analitičari procenjuju, do najvećeg talasa kupovina u istoriji. Vlada Dubaija je nedavno obelodanila plan da otkupi 20 odsto udela u finansijskom tržištu NASDAQ. Prošlog meseca Dubai je kupio i lanac luksuznih prodavnica Barniz (Barneys). Klajd Prestovic je osnivač Instituta za ekonomsku strategiju u Vašingtonu.

“Proizvodjači nafte plivaju u dolarima i prirodno je da žele da ih ulože,” kaže on.

Zaista, investicije zalivskih zemalja u inostranstvu su ove godine dostigle nevidjene razmere. One su uložile preko 60 milijardi dolara - više nego dvostruko u poredjenju sa prošlom godinom. Uprkos nekoj vrsti uzbune 2006, kada je jedna firma iz Dubaija pokušala da otkupi i lučke operacije u nekim američkim lukama, vlada Dubaija je nastavila da tiho kupuje većinske udele u pojedinim američkim kompanijama. Analitičar Sara Emerson kaže da su medju tim firmama i berzanske kompanije i kazina u Las Vegasu.

“Mi u stvari ne želimo da oni odu drugde - potrebna su nam ulaganja u naše kompanije i naše berze,” kaže ona.

Medjutim, raste i zabrinutost zbog sve većeg stranog vlasništva nad nekim od tradicionalnih američkih kompanija. Klajd Prestovic kaže da neke od zemalja koje otkupljuju američke kompanije možda nisu demokratske, kao što nisu ni prijatelji SAD.

“Pitanje je da li smo u situaciji u kojoj veoma uticajne strane vlade postaju i veoma uticajne u našoj ekonomiji dok vode politiku koja se razilazi sa našom politikom,” kaže Prestovic.

Neki analitičari, medjutim, smatraju da će veća ulaganja zalivskih zemalja poboljšati ekonomske veze SAD sa tim područjem u vreme kada su odnosi donekle zategnuti. Sa druge strane, neki članovi Kongresa se snažno suprotstavljaju stranom vlasništvu nad strateškim američkim kompanijama, poput berzi. Predsednik Buš je najavio da će ugovor o kupovini udela u berzanskoj kompaniji NASDAQ biti pažljivo razmotren.

XS
SM
MD
LG