Linkovi

Braun najavio povlačenje 1000 vojnika iz Iraka do Božića


Britanska opoziciona Konzerevativna stranka kaže da je nenajavljeni odlazak britanskog premijera Gordona Brauna u Irak, reklamni potez namenjen javnosti. Iz Londona izveštava dopisnik Glasa Amerike Tom Rivers.

U atmosferi intenzivnih spekulacija o mogućem raspisivanju opštih izbora u Britaniji, Gordon Braun je otputovao u Irak u prvu posetu posle stupanja na dužnost. U Bagdadu je izrazio nadu da će pokrajina Basra, poslednji region koji je još pod britanskom kontrolom, u roku od dva meseca moći da se stavi pod iračku kontrolu.

«Britanske snage, koje imaju pet i po hiljada vojnika, moći će da se smanje na četiri i po hiljade do kraja godine, u stvari do Božića, hiljadu naših vojnika može da se vrati kući u Ujedinjeno Kraljevstvo ili prebaci na druge dužnosti.»

Broj vojnika koji se povlače nije iznenađenje, ali nije očekivano da će to biti saopšteno u ovom trenutku, u sred godišnje konferencije opozicione Konzervativne stranke. Majkl Hezeltajn, dugogodišnji konzervativac i ministar odbrane u vladi bivše premijerke Margaret Tačer, kaže da Braunovo saopštenje nema nikakve veze sa vojnim ili strateškim procenama, nego isključivo sa politikom.

«To je veoma dobra vest za vojnike i njihove porodice, ali je naravno reč o čistoj politici. Hoću da kažem da Gordon Braun zna da je ovo duboko nepopularan rat. To je rat Laburističke stranke koji je izazvao podele u zemlji. Veoma je zabrinut za izbore.»

Laburisti imaju veliku prednost u anketama i zbog toga mnogi politički analitičari veruju da bi Braun narednih meseci mogao da ih zakaže. Opozicioni političar, Lajam Foks, portparol Konzervativne stranke za vojna pitanja, takođe kaže da je Braunovo saopštenje bilo političko.

«Već neko vreme je jasno da će doći do smanjenja obima trupa. Premijer nam je najpre rekao da će to biti obelodanjeno u Donjem domu, ali sada izgleda da je na put tome stala prilika za reklamu i očigledno vođenje kampanje, s obzirom da je prošle nedelje od ukupno 67 minuta govora manje od jednog posvetio našim oružanim snagama u Iraku i Avganistanu zajedno, tako da izgleda da je današnje slikanje bilo dobra prilika za reklamu.»

Očekuje se da pitanje Iraka odigra ključnu ulogu na narednim izborima, kad god budu zakazani.

XS
SM
MD
LG