Linkovi

Izaslanik Ujedinjenih nacija razgovarao sa liderom burmanske vojne hunte


Specijalni izaslanik Ujedinjenih nacija za Burmu, Ibrahim Gambari, razgovarao je sa čelnikom lokalne vojne hunte, generalom Tan Šveom i ponovo, nakon tog sastanka, posetio lidera demokratskog pokreta, Aung San Su Ši. U medjuvremenu, posmatrači u Rangunu tvrde da je broj žrtava prošlonedeljnog okršaja vojske sa demonstrantima daleko veći, te da su budistički sveštenici iseljeni iz mnogih manastira.

Nakon višednevnog zastoja, šef burmanske vojne vlasti , general Tan Šve konačno je pristao da se sastane sa specijalnim izaslanikom Ujedinjenih nacija za Burmu, Ibrahimom Gambarijem. Razgovarali su u novom glavnom gradu - Najpjitau. Gambari se potom vratio u Rangun i po drugi put se sastao sa pritvorenom demokratskom liderkom, dobitnicom Nobelove nagrade za mir, Aung San Su Ši. Novinari nisu obavešteni o detaljima razgovora.

Mir se inače vratio na ulice najvećeg burmanskog grada Ranguna, nakon što je vojska prošle nedelje otvorila vatru na demonstrante i ubila verovatno na desetine studenata, sveštenika i civila. Otpravnik poslova u američkoj ambasadi u Rangunu, Šari Viljarosa, kaže da to ne znači da se život Burmanaca vratio u normalu:

”Ove nedelje - juče i danas - bilo je mirno. Saobraćaj se normalno odvija. Medjutim situacija se nije još normalizovala. Ljudi su užasnuti, ne žele da budu ubijeni, pa ne izlaze na ulice. Nisu srećni. Zapravo nezadovoljni su već duže vreme, a sada su i nesrećni i gnevni“.

Viljarosa dodala da je njeno osoblje posetilo nekoliko manastira.

”Posetili smo deset do 15 manastira. Neki su bili prazni, a u neke nismo mogli da udjemo, jer ih vojska drži u obruču.“

Prazni manastiri alarmirali su grupe za zaštitu ljudskih prava koje smatraju da su mnogi kaludjeri možda ubijeni, dok su stotine njih uhapšene. Demonstracije su počele u avgustu pošto je vojna hunta podigla cene goriva skoro pet puta. Protesti budističkih kaludjera prerasli su u masovne demonstracije protiv 45-godišnje brutalne vojne uprave. Vlasti su se osvetile hapšenjem, premlaćivanjem i ubistvima demonstranata. Tačan broj žrtava nije poznat. Organizacije za zaštitu ljudskih prava i opozicione grupe tvrde da je taj broj daleko veći od 10 žrtava, koliko ih je vlada prijavila.

Stranim novinarima nije dopušten ulazak u zemlju. Većina informacija koje pristižu iz Burme potekla je od Burmanaca koji su podatke i video snimke slali preko interneta. No vlada je i tu komunikaciju od petka onesposobila.

Vlade širom sveta zgrožene su zbog nasilja nad demonstrantima. Australija je odbila akreditive burmanskog kandidata za ambasadora u Sidneju, zato što je general, dok je Evropska unija saopštila da bi bilo kakav sporazum o slobodnoj trgovini sa Jugoistočnom azijom isključio Burmu.

XS
SM
MD
LG