Linkovi

Ambasador Manter tvrdi da se stav SAD o Kosovu nije promenio


Američki ambasador u Srbiji Kameron Manter izjavio je da je stav SAD o situaciji na Kosovu neizmenjen i da ta zemlja i dalje veruje da je najbolje rešenje nadgledana nezavisnost prema Ahtisarijevom planu.

Najbolje bi bilo da Beograd i Priština pregovorima dođu do rešenja, rekao je ambasador Manter i naveo da, prema generalnom sekretaru Ujedinjenih nacija Ban Ki Munu, za to imaju vremena do 10. decembra. Ukoliko ne budu u mogućnosti da dođu do zajedničkog rešenja, mi ćemo snažno podržati nadgledanu nezavisnost Kosova prema Ahtisarijsevom planu, rekao je Manter.

Međutim, potpredsednik srpske Vlade Božidar Đelić kaže da Srbija ima sve veću podršku u nastojanju da očuva svoj teritorijalni integritet. Namera Srbije je da u nastojanju da sačuva svoju teritorijalnu celovitost pridobije što više evropskih zemalja, rekao je Đelić i zatim upozorio da nije sve u rukama zvaničnog Beograda i da se zato mora uraditi sve što je moguće kako bi se poboljšala pozicija Srbije. Veoma je važno što je eliminisan rizik da neka rezolucija u Savetu bezbednosti prizna bilo kakvu jednostranu deklaraciju o nezavisnosti, rekao je Đelić i istakao da su očigledni pomaci ali i da predstoje veoma teški dani.

Osim političara i analitičara i građani su kroz istraživanje Centra za slobodne izbore i demokratiju dobili priliku da kažu šta misle o Kosovu. Rukovodilac istraživačkog tima tom Centra Zoran Stojiljković rekao je da je građanima Srbije do Kosova stalo malo više nego do Evropske unije i istakao da je smanjen broj onih koji su spremni da ratuju zbog Kosova i da zbog te pokrajine žrtvuju svoj životni standard.

XS
SM
MD
LG