Linkovi

Holandija sanira ekološke 'crne tačke' u Crnoj Gori


Holandska Vlada doniraće preko dva miliona USD Crnoj Gori u okviru Regionalnog programa saniranja ‘’ekoloških crnih tačaka’’ koji, osim Crne Gore, obuhvata i Srbiju, Makedoniju, Albaniju, BiH i Kosovo

Programom “Jačanje kapaciteta za prevazilaženje problema u životnoj sredini u zemljama Zapadnog Balkana putem saniranja prioritetnih ekoloških crnih tačaka”, holandska Vlada dodijeliće 15 miliona USD sredstava Crnoj Gori, Srbiji, Bosni i Hercegovini, Albaniji, Makedoniji i Kosovu.

U ime crnogorske Vlade dokument je potpisala

, a u ime Holandije i UNDP-ja ambasador Ronald van Dartel i Garet Tankosić Keli.

Đurović je kazala je da su ovim projektom dobro detektovane glavne krizne ekološke tačke u regionu, koje će se kroz ovaj program sanirati.

“Ovo je podrška Vladi Crne Gore, našem saniranju jalovišta u Mojkovcu. Nećemo se baviti samo implementacijom projekta, već i regionalnom saradnjom i jačanju svijesti o značaju projekata za poboljšanje ukupnog života građana u regionu”, rekla je Đurović.

Ambasador Holandije Ronald van Dartel kazao je da je podrška te zemlje u ovom projektu namijenjena podsticanju regionalne saradnje na programima ekološke zaštite.

“Isto tako podržavamo i podizanje nivoa svijesti o tim pitanja u pet zemalja Zapadnog Balkana, kao što podržavamo sve operacije čišćenja i saniranja onih lokacija na kojima se nalazi ekološki otpad”, rekao je Van Dartel.

Holandski ambasador se nada da će se ovim projektom otvoriti i nove ekonomske mogućnosti, a pozvao je i ostale međunarodne donatorske organizacije da podrže slične programe.

Predstavnik UNDP za Crnu Goru Garet Tankosić Keli je kazao da mu se kod ovoga projekta dopada to što je konkretan i bavi se rješavanjem crnih tačaka na kojima se nalaze industrijski otpadi.

“Zagađenje ne poznaje granice. Ako zagađanje ulazi u rijeke jedne zemlje ono se širi tom rijekom po čitavom regionu Balkana, zato je važno da su ovi projekti regionalne prirode”, rekao je Tankosić Keli.

Program Ujedinjenih nacija za razvoj u Crnoj Gori, kao koordinator projekta, dobiće dodatnih 1,3 miliona USD za regionalne aktivnosti, konferencije, radionice i treninge za eksperte.

XS
SM
MD
LG