Linkovi

Majkl Malen novi načelnik združenog generalštaba američkih oružanih snaga


Predsednik Buš je danas na vojnoj ceremoniji u bazi Fort Majer nadomak Vašingtona odao priznanje odlažećem načelniku združenog generalštaba američkih oružanih snaga. Na istoj svečanosti je ozvaničen dolazak novog vojnog starešine na taj položaj. Predsednik Buš je odao priznanje generalu Piteru Pejsu čija je karijera počela tokom vijetnamskog rata i koji je 2005. kao prvi marinac dospeo na položaj načelnika združenog generalštaba. Predsednik Buše je rekao da je general Pejs jedan od najuglendijih i najuspešnijih vojnih staršeina koje je ikada sreo.

“Učestvovao je u formulisanju odgovora na napad bez presedana koji je izvršen na našu zemlju 11. septembra 2001. godine. Dao je svoj doprinos i u oslobadjanju dve nacije od brutalnih tiranija i ostvarenju slobode za milione ljudi.”

General Pejs, kome Bušova administracija nije poverila još jedan dvogodišnji mandat na položaju načelnika združenog generalštaba, služio je u vreme izuzetnih izazova sa kojima su američke oružane snage bile suočene u Iraku, Avganistanu i drugde. Tokom njegovog službovanja nasilje u Iraku je dostiglo dramatične razmere pre nego što se situacije donekle smirila u nekim oblastima nakon upušivanja dodatnih američkih snaga u tu zemlju. General Pejs je naglasio važnost podrške koju američki narod pruža oružanim snagama na bojnom polju i založio se za razboritost javne debate o ratu u Iraku i o drugim sukobima. On je ukazao da nema jednostavnih rešenja za okončanje američke vojne angažovanosti u Iraku.

“Želim da svi shvate da se taj dijalog ne odnosi na pitanje da li možemo da izglasamo naše povlačenje iz rata. Neprijatelj je nama objavio rat i mi smo u ratu. Neprijatelj želi da promeni način na koji mi želimo da živimo naš čivot.”

Novi načelnik združenog generalštaba američkih oružanih snaga je admiral Majk Malen koji je najavio putovanje u Irak da bi na licu mesta video kakav progres je ostvaren na terenu. Tokom svedočenja o svojoj nominaciji pred Senatom, šezdesetogodišnji admiral je rekao da deli frustraciju američkog naroda zbog razvoja dogadjaja u Iraku. Posle polaganja zakletve, Malen je odao priznanje porodicama vojnika koje, kako je rekao, podnose velike žrtve podržavajući američke snage i njihovu misiju. On je obećao da će učiniti sve što je u njegovoj moći da bi američki vojnici imali sve što im je potrebno da bi ispunili svoju misiju.

“Vi ste naše najveće blago. Vaša hrabrost i predanost su najveći dar naše nacije; vi ste naši heroji.”

Predsednik Buš je izrazio nadu da će se ograničen broj vojnika povući iz Iraka iduće godine, a jedan od zadataka novog načelnika združenog generalštaba američkih oružanih snaga, admirala Malena, biće da preporuči koliki broj vojnika može da se vrati kući.

XS
SM
MD
LG