Linkovi

Žene iz plemena Navaho se generacijama bave tkanjem tepiha


Navaho ćilimi su visoko cenjeni zbog lepog tkanja i dizajna, ačesto su i veoma skupi. Novinarka Glasa Amerike, Zulima Palasio, nedavno je posetila Albukerki u Nju Meksiku da bi razgovarala sa jednom od najistaknutijih tkalja plemena Navaho, koja je takodje aktivni promoter umetničke tradicije tog plemena.

Perl Sanrajz je tkalja iz plemena Navaho. Njena majka i baka su takodje bile tkalje. Njene brojne alatke od hrastovine napravili su njen otac i deda. Ona je danas jedna od najpoznatijih tkalja u Sjedinjenim Državama:

”Počela sam da tkam kad sam bila mala devojčica, jer mi je majka uvek tkala, a ja sam joj pomagala,“ kaže Perl.

Tajne tradicije tkanja, pored duhovnog značenja boja i dizajna, sada su sastavni deo njenog života.

”Ovo je moja pesma: Moja lepa zemljo,“ kaže Perl.

Ona je rodjena i rasla je u rezervatu plemena Navaho gde je kao dete naučila kako se uzgajaju ovce, te kako se preradjuje i prede vuna na vretenu. Medjutim, što je najvažnije, kaže ona, tkanje ju je naučilo kako da postigne harmoniju i balans:

”Kreativni proces vas podučava vrednostima u životu i vezuje vas za vaše pretke. Morate da postignete tu ravnotežu dok izradjujete ćilime, dok predete vunu, kako bi ste to mogli da radite.“

U skladu sa drevnom tradicijom plemena Navaho, Sanrajz koristi samo prirodne boje. Neke od boja i dizajna imaju duhovno ili ceremonijalno značenje. Svi Navaho ćilimi sadrže i neke nedovršene ili pogrešne detalje poput ovog primerka u Muzeju indijanske umetnosti i kulture u Santa Feu.

”Veliko duhovno biće je savršeno. ali mi smo samo kopije tog bića, te ne možemo biti savršeni i ta greška koju utkamo u kreaciju je priznanje naše nesavršenosti.“

Perl je izradila svoj prvi mali ćilim kad joj je bilo devet godina. Medjutim, ubrzo nakon toga, ona je bila primorana da napusti svoj voljeni Navaho rezervat kako bi učila engleski i išla u školu. Završila je postdiplomske studije u oblasti pedagogije i od tada predaje umetnost, tkanje i Navaho jezik. Sada živi u Albukerkiju u Nju Meksiku, blizu svoje tri ćerke i dvoje unučadi.

Sanrajz je prenela svoju tradiciju tkanja ćerkama, ali nijedna od njih to ne radi kao glavno zanimanje. Ona je inače dobitnica mnogih nagrada uključujuchi nagradu Američke indijanske smotre u Santa Feu. U muzeju Indijanske umetnositi i kulture u Santa Feu, direktor Šelbi Tisdejl kaže da je Perl Sanrajz jedinstvena zbog raznovrsnosti njenih kreacija:

”Perl Sanrajz se ne bavi samo jednom vrstom tkanja, već tu postoje brojni stilovi, što je zapravo jedinstveno, jer se većina tkalja drži jednog tipa tkanja tipičnog za njihov kraj. Sanrajz je jedan od umetnika, koji sežu van ograničenja tog tipa i prave i eksperimentalna dela,“ kaže Tisdejl.

Kada ne predaje i ne tka, Sanrajz se brine o svom unuku, peva mu stare Navaho dečije pesme, što je još jedna tradicija njenog plemena.

Povezani članci

XS
SM
MD
LG