Linkovi

Nemačka traži američku podršku za stalno mesto u Savetu bezbednosti UN


Savezna kancelarka Angela Merkel namerava da zatraži podršku predsednika SAD Džordža Buša za nastojanje Nemačke da obezbedi stalno mesto u Savetu bezbednosti Ujedinjenih nacija.

Kako u broju od ponedeljka izveštava magazin „Sspigel“, Angela Merkel namerava da o šansama Nemačke da dobije stalno mesto u Savtu bezbednosti UN razgovara sa Bušom na sastanku početkom novembra na njegovom ranču u Teksasu.

Navodno konzervativna kancelarka Merkel, za razliku od socijaldemokratskog prethodnika Gerharda Ssredera, smatra da je moguće da Berlin dobije željenu stalnu stolicu u Sevetu bezbednosti samo ako to podrži Vašington.

Predsednik Buš se, medjutim, za sada, kako se izrazio u govoru pred Generalnom skupštinom UN, izjasnio samo za to da Japan i „nekoliko drugih zemalja“ budu primljene u najviše telo svetske organizacije.

Nemačka već godinama stalno iznova poteže temu povećanja broja stalnih članica Saveta bezbednosti. Još je nekadašnji liberalni šef diplomatije Klaus Kinkel zagovarao potrebu nemačkog ulaska u ovo telo, čije su sastav de facto odredile zemlje pobednice Drugog svetskog rata nakon pobede nad nacističkom Nemačkom.

Vodeći nemački konzervativni političari su se do sada uglavnom izjašnjavali za to da bi Evropska unija trebalo da dobije stalno mesto u Savetu bezbednosti. No kako sada piše „Sspigel“, u uredu savezne kancelarke se, s obzirom na niz neslaganja medju zemljama članicama Unije, više ne veruje da bi bilo moguće da se obezbedi mesto u Savetu bezbednosti za EU.

Sada se, kako tvrde nemački mediji, vlada Angele Merkel zalaže za koncept po kojem bi stalno mesto u Savetu bezbednosti bilo zapravo na odredjeno vreme, na primer na deset godina. Time Berlin želi pre svega da obezbedi podršku za svoju ideju kod onih država koje za sada nisu naročito sklone da podrže Berlin.

Pošto Italija spada u odlučne protivnike nemačkog ulaska u Savet bezbednosti, kancelarka Merkel, tvrde mediji, želi da uskoro o ovoj temi razgovara sa premijerom Romanom Perodijem. Pri tome je tema u Berlinu podgrejana pre svega posle nagoveštaja novog generalnog sekretara UN Ban Ki Muna da želi ponovo da preduzme korake za modernizaciju svetske organizacije.

XS
SM
MD
LG