Linkovi

Tendi: Neohodna saradnja da bi se zaustavio narko-terorizam u Avganistanu


Šefica američke agencije za borbu protiv ilegalnog prometa narkotika pohvalila je Paksitan kao model države koja je iskorenila proizvodnju droga. Ipak, ona kaže da je potrebna bolja saradnja sa susednim Avganistanom, gde se od prihoda od rekordno visoke proizvodnje maka finansiraju pobunjenici i ugrožava regionalna stabilnost.

Keren Tendi, šefica američke agencije za borbu protiv ilegalnog prometa narkotika (DEA) smatra da je Pakistan primer uspeha u globalnoj borbi protiv prometa droga. Od države koja je nekad snadbevala svet heroinom, u Pakistanu je danas iskorenjena proizvodnja maka. Pakistanske agencije za borbu protiv prometa droga uhapsile su brojne trgovce drogama i američka agencija, DEA, nastaviće da podržava i obučava pakistanske agencije.

Međutim, sušta suprotnost Pakistanu je po rečima Keren Tendi - rastuća trgovina opijumom u Avganistanu, koju ona opisuje "monstruoznom." Ona kaže da je potrebna bolja saradnja da Avganistan ne bi postao "narko-država" koja potpiruje nasilje i terorizam u regionu.

Keren Tendi ističe da se sve intzenzivnije akcije pobunjenika u Avganistanu finasiraju novcem od droge. Avganistanske južne pokrajine prednjače i u pobunjeničkom nasilju i u proizvodnji maka.

Protekle sedmice Tendijeva je posetila Kabul gde je novinarima kazala da će Američka federalna agencija DEA, pokušati da obezbedi bolju saradnju sa obaveštajnim službama snaga koje se u Avganistanu bore protiv prometa droga i pobunjenika, uključujući i mirovnu misiju NATO-a, ISAF.

"Trgovci drogama obezbeđuju opstanak pobunjenicima, obezbeđuju im novac. Zato je snagama koje se bore protiv narkomafije neophodna pomoć avganistanske Armije. A mi mislimo da je neophodno da naša agencija DEA i NATO zajedno podržavaju lokalne agencije", kaže Tendi i dodaje da je DEA već više od deset puta alarmirala lokalne agencije i sprečila napade na osoblje loklanih i međunarodnih snaga u Avganistanu.

Na osnovu obaveštajnih informacija američke agencije uhapšeno je i nekoliko velikih trgovaca trogom koji su povezani sa terorizmom i talebanima. Proizvodnja opijuma u Avganistanu značajno je redukovana u vreme radikalne islamske vlasti talibana. Ali, otkako je koalicija predvođena Amerikancima svrgla talibansku vlast 2001. godine, proizvdnja maka je porasla na rekordno visok nivo, a talibani su od boraca protiv uzgajanja i prometa droge, postali dileri.

U izveštaju UN iz avgusta navodi se da se područje zasađeno makom uvećalo na 193 hiljade hektara 2007. – 28 hiljada hektara više od 2006. godine. Keren Tendi kaže da bi Pakistan i Avganistan trebalo da istorijske razmirice ostave po strani i da se zajedno bore protiv trgovine ilegalnim narkoticima. Avganistan sada proizvodi više od 90 odsto heroina u svetu, uglavnom u pokrajinama koje se graniče sa Pakistanom. U tim područjima talibani uživaju veliku podršku, a korumpirani zvaničnici imaju koristi od ilegalne trgovine drogama.

XS
SM
MD
LG