Linkovi

Avganistan: Talibani odbili Karzaijevu ponudu o mirovnim pregovorima


Talibani su odbili ponudu avganistanskog predsednika Hamida Karzaija o mirovnim pregovorima, a kao razlog su naveli prisustvo stranih vojnika u zemlji, preneo je portparol talibana. Karzai je izrazio spremnost da se radi mirovnih pregovora sastane sa liderom talibana mulom Muhamedom Omarom i vodjom druge pobunjeničke grupe Gulbudinom Hekmatjarom.

Avganistanski predsednik je isključio bilo kakve preduslove kao što je povlačenje 50.000 stranih mirovnjaka koji su pod komandom NATO-a i vojske SAD. Američki predsednik Džordž Buš i generalni sekretar UN Ban Ki Mun podržali su ideju o mirovnim pregovorima, rekao je Karzai koji se ovog meseca sa njima sreo u SAD. Portparol talibana Kari Mohamad Jusuf rekao je da pregovori sa vlastima Kabula ne dolaze u obzir.

"Karzaijeva vlada je marionetska. Ona nema autoritet pa zašto bismo mi gubili vreme i napore. Sve dok su američki i NATO vojnici u Avganistanu, razgovori sa Karzaijem nisu mogući", rekao je Jusuf.

Predsednik Avganistana je rekao da bi talibanima ustupio neka mesta u vladi i da bi Omaru i Hekmatjaru bilo dozvoljeno da se kandiduju na izborima 2009. ukoliko žele vlast.

XS
SM
MD
LG