Linkovi

U najvećim mjanmarskim gradovima razmešteno na hiljade vojnika i policajaca


U najvećim mjanmarskim gradovima razmešteno je na hiljade vojnika i policajaca kako bi i najupornije demonstrante sklonili sa ulica, dok najnovijim hapšenjima sprovedenim tokom noći nastoje da i dalje demoralištu one koji očekuju okončanje višedecenijske vlasti vojne hunte, ocenjuju posmatrači.

U medjuvremenu se specijalni izaslanik Ujedinjenih nacija Ibrahim Gambari u Jangonu sreo sa uhapšenom predvodnicom opozicije u Mjnmaru Ang San Su Ći. Tokom pošle noći u naveće gradove u zemlji na jugoistoku Azije stiglo je pojačanje od 20.000 pripadnika vladinih trupa koji treba da osiguraju da će demonstrati biti uklonjeni sa ulica, naveo je jedan azijski diplomata, a prenela novinska agencija Asošiejtid pres.

"Bezbednosne snage demonstriraju svoju snagu i mislim da je mogućnost da demonstranti izadju na ulice i mobilišu dovoljno sunarodnika za obaranje vojne hunte ravno nuli", ocenio je jedan neimenovani diplomata.

Prema tom diplomati, one učesnike protesta koji su osumnjičeni da su predvodnici i organizatori višednevnih protesta vlasti i dalje hapse, pa se procenjuje da će njihov broj dostići 1.000. Pošto su veliki zatvori u zemlji pretrpani, uhapšeni su zatvoreni u univerzitetskim zgradama i obrazovnim institutima, tvrdi AP.

Specijalni izaslanik UN Gambari, bivši nigerijski ministar spoljnih poslova, je stigao u Mjanmar u novu huntinu prestonicu Najpjidav, 385 kilometra severno od Jangona. Mada nije javno saopšteno sa kime je Gambari razgovarao, u diplomatskim krugovima se može čuti da se on, gotovo sigurno sreo sa vodjom hunte generalom Tan Šveom pošto ovaj jedini ima ovlašćenja da izaslaniku UN da dozvolu za susret sa Ang San Su Ći, preneo je Rojters. Medjunarodna zajednica očekuje da će Gambari uspeti da ubedi vojnu huntu da prekine nasilje i da, umesto oružjem, pregovorima reši situaciju i okonča masovne prodemokratske demonstracije protiv vlasti koja traje 45 godina. U Jangon bi trebalo da stigne i zamenik japanskog ministra inostranih poslova Mitodži Jabunaka, potvrdili su neimenovani izvori iz ministarstva inostranih poslova Mjanmara, prenosi agnecija AP.

Japanska novinska agencija Kjodo je saopštila da će biti upriličen susret visokog japanskog diplomate sa mjanmarskim ministrom inostranih poslova Njan Vinom i unutrašnjih poslova generalnom Maung Oom. Jabunaka namerava da protestuje zbog smrti japanskog novinara Kendžija Nagaija koji je ubijen u Jangonu u četvrtak kada su vojnici, sa automatskim oružjem otvorili vatru po demonstrantima.

Vojna hunta je za četiri dana suzbijanja mirnih antivladinih protesta ubila najmanje deset ljudi, a zapadne vlade smatraju da je broj žrtava, verovatno, mnogo veći, prenele su zapadne novinske agencije.

XS
SM
MD
LG