Linkovi

Birači u Ukrajini danas glasaju na vanrednim parlamentarnim izborima


Glavne ukrajinske političke partije nagoveštavaju da su spremne da se bine protiv rezultata koji im ne idu u korist. Takva spremnost odražava sumnje da bi glasanje moglo da bude namešteno.

Očekuje se da bi znatnije razlike između izlaznih anketa i zvaničnih rezultata koje bude saopštila Centralna izborna komisija, mogle da izazovu proteste oštećene strane. Serhij Tarnavski, prodavac umetničkih predmeta iz Kijeva, bojkotuje glasanje i izražava sumnju da će izlazne ankete da ublaže moguće sumnje u konačne rezultate.

Tarnavski kaže da izlazne ankete nisu uvek objektivne i da zavise od načina na koji se postavi pitanje, od tona koji se koristi i onoga što se naglasi. Tarnavski sumnja da će izbori da promene bilo šta, ali priznaje da su u pitanju važne stvari, među kojima je i samo jedinstvo Ukrajine i politička orijentacija zemlje između Istoka i Zapada, Rusije i NATO-a. Partija regiona premijera Viktora Janukoviča naginje Rusiji i očekuje se da će da osvoji najveći broj sedišta u parlamentu. Blok Julije Timošenko, skraćeno Bjut, očekuje se da će zauzeti drugo mesto po broju glasova, ispred Naše Ukrajine, prozapadno orijentisane partije predsednika Viktora Juščenka.

Julija Timošenko, bivša premijerka, bila je saveznica predsednika Juščenka tokom takozvane Narandžaste revolucije, posle spornih predsedničkih izbora 2004. Posle današnjih izbora, Naša Ukrajina bi mogla da formira koaliciju sa pokretom Julije Timošenko u zadrži većinu u parlamentu od 450 poslaničkih mesta. Pomanjkanje jedinstva među prozapadno orijentisanim, «narandžastim» snagama, moglo bi međutim da obezbedi prednost njihovom zajedničkom rivalu, Partiji regiona, u formiranju sledeće parlamentarne koalicije.

Valerija Vladimirova, supruga penzionisanog sovjetskog vojnog pilota, koja govori ruski, kaže da će glasati za Partiju regiona, bez obzira što podržava nezavisnost Ukrajine i više se zalaže za nesvrstani status zemlje. Ona takođe sumnja da će izbori rešiti ukrajinski fundamentalni politički problem, koji pripisuje ustavnim nedostacima koji omogućuju sadašnju borbu za moć između predsednika, premijera i parlamenta.

Vladimirova kaže da se uprkos tim ustavnim nedostacima nada da će iz sadašnjeg trvenja na posletku da proiziđe određena mera istine. Ona kaže da Ukrajinu vode bogati političari koji se ne osvrću na potrebe običnih ljudi, penzionera, beskućnika i probleme obrazovanja ukrajinske mladeži. Bohdan Ostrovski, svirač narodnog instrumenta bandure iz jednog sela u zapadnoj Ukrajinji, kaže da će glasati za Našu Ukrajinu.

On ističe da su on i njegovi prijatelji podeljeni i da će neki, poput njega, glasati za Našu Ukrajinu, a drugi za blok Julije Timošenko. Ovi izbori su inače rezultat odluke predsednika Viktora Juščenka da u aprilu raspusti parlament. On je optužio Partiju regiona da koristi neustavnu taktiku da ubedi poslanike da promene stranke da bi obezbedila parlamentarnu većinu.

XS
SM
MD
LG