Linkovi

Anketa: Nebojša Medojević bi pobijedio Vujanovića u drugom krugu


Lider Pokreta za promjene Nebojša Medojević pobijedio bi šefa države Filipa Vujanovića u drugom krugu predsjedničkih izbora, dok bi na parlamentarnim izborima najviše glasova osvojila Demokratska partija socijalista. To pokazuje istraživanje javnog mnjenja koje je agencija "Damar" sprovela na uzorku od 1009. ispitanika u devet opština od 19. do 24. septembra. Medojević bi sa 34,4 odsto glasova pobijedio Vujanovića koga bi udrugom krugu zaokružilo 31,4 odsto birača. Prema istraživanju koje prenose "Vijesti", u prvom krugu predsjedničkih izbora najviše glasača bi zaokružilo Vujanovića 26,5 odsto, a zatim Medojevića 18,3.

Da su krajem septembra organizovani parlamentarni izbori, najviše glasova, 24,5 odsto, osvojila bi Demokratska partija socijalista, slijede PzP sa 13,7, SNS sa 10, 5 i Socijalistička narodna partija sa 3 procenta. Ostale stranke ne bi prešle izborni cenzus. Najbolju ocjenu od 18 ponuđenih političara dobili su Medojević(3,17), Đukanović(2,80) i Željko Šturanović(2,75). Građani su političare ocjenjivali od jedan do pet. Najviše ispitanika (32,6) smatra da u novom ustavu crnogorski treba da bude službeni jezik, dok je 28,8 odsto ocjenjuje da to treba da bude srpski ijekavskog izgovora".

Rješenje da odredba u novom ustavu glasi "u službenoj upotrebi je jedinstveni jezik, koji građani nazivaju crnogorski, odnosno srpski", podržava 20,1 odsto građana. Za rješenje da je u službenoj upotrebi "crnogorski, srpski i bosanski" je 3,4 odsto anketiranih, dok samo 2,8 odsto smatra da službeni jzeik ne treba utvrditi ustavom, nego posebnim zakonom. Sa zahtjevom opozicije da se nakon usvajanja novog ustava raspišu parlamentarni izbori slaže se 40,3 odsto građana, dok je protiv 24,6. O pitanju izbora nema određeno mišljenje 35,1 odsto ispitanika.

XS
SM
MD
LG