Linkovi

Hamas: 50 hiljada hrabrih boraca spremno da brani pojas Gaze


Oko 50 hiljada palestinskih boraca i bombaša samoubica spremno je da odbije ili bar zaustavi bilo koji masovni upad izraelskih snaga na područje pojasa Gaze, izjavio je danas zvaničnik Hamasa. Izrael je zapretio masovnom kopnenom ofenzivom na Gazu iz koje palestinski militanti ispaljuju rakete na izraelsku teritoriju, što se nije smanjilo ni nakon ciljanih vazdušnih napada i akcija specijalaca.

Iraelski zvaničnici, ipak, strahuju da bi takav napad na gusto naseljeno područje izazvao ogromne žrtve na obe strane, što je cena koju nisu spremni da plate, pogotovu imajući u vidu srazmerno mali broj žrtava u napadima palestinskim raketama kratkog dometa. Visoki zvaničnik Hamasa Nizar Rajan upozorio je Izrael na "bolan odgovor" ako pošalje u Gazu velik broj vojnika i tenkova.

Hamas je na svojoj Internet stranici preneo Rajanove reči da "50 hiljada hrabrih i naoružanih boraca" čeka napad i da je 400 bombaša samoubica spremno za napad na tenkovske kolone. Izraelske obaveštajne službe procenjuju da Hamas, koji je u junu preuzeo kontrolu nad Gazom, ima oko 20 hiljada naoružanih ekstremista.

XS
SM
MD
LG