Linkovi

SAD pozivaju međunarodnu zajednicu da podrži burmanski narod


Na protestima u Australiji, Tajlandu i širom sveta, glasno se čuje podrška demokratskom narodu Burme i zahtev da vojne vlasti hitno prekinu nasilje. Portparol Bele kuće Dejna Perino, pročitala je saopštenje predsednika Buša u kojem se međunarodna zajednica poziva da podrži burmanski narod.

«Pozivam sve narode koji imaju uticaj na režim da nam se pridruže u podršci burmanskom narodu i apeluju na huntu da prekine sa primenom sile nad demonstrantima koji mirnim putem iskazuju težnju ka promenama», rekla je Dejna Perino.

Visoki zvaničnici Francuske i Velike Britanije sastali su se u Ujedinjenim nacijama i pozvali burmansku vojnu vlast na uzdržanost i, istovremeno, podstakli vlade zemalja Jugoistočne Azije da iskoriste dobre odnose sa Burmom i utiču na režim da bi se nasilje prekinulo što pre. Portparol kineskog Ministarstva inostranih poslova je takođe pozvala na uzdržanost i vladu i opoziciju.

Evropski parlament u Strazburu je juče odobrio sredstva za finansiranje burmanskog pokreta za demokratiju. Protesti, koje su poveli budistički kaluđeri, počeli su pre mesec dana i prerasli u najveće demonstracije protiv vojne vlade koja je na vlasti 45 godina, od gušenja studentskih demonstracija 1988. Uprkos naporima međunarodne zajednice da spreči nasilje nad burmanskim narodom, profesorka Džordžtaunskog univerziteta Vana Felbab-Braun, strahuje da se istorija ponavlja.

«Mislim da postoji ozbiljna opasnost da budemo svedoci događaja iz 1988. i ’91. u Burmi, ’56. u Mađarskoj ili kurdske revolucije iz ’91. Svi ovi protesti su bili praćeni brutalnošću i represijom, dok je svet samo posmatrao sa strane», kaže ona.

Nasilje nad demonstrantima je po nekima, kao što je ugledni političar San Aung, koji živi u Tajlandu, znak da je vreme za oštrije akcije protiv burmanske vlasti.

“Smatramo da je vreme da međunarodna zajednica primeni silu protiv burmanske vojne vlasti.»

Sa druge strane, burmanska državna televizija optužuje strane medije da podstiču nasilje. Takva reakcija na izveštaje stranih medija i osude međunarodne zajednice, mogla je i da se očekuje, smatra Vana Felbab-Braun.

«Što više međunarodna zajednica osuđuje akcije, mislim da će to više motivisati huntu da još intenzivnije nastavi sa gušenjem demonstracija. Ali te iste vesti demonstrantima daju moralnu podršku, pod uslovom da uopšte stižu do njih», kaže ona.

Pristalice demokratskih promena u Burmi nastavljaju da se okupljaju širom sveta u znak podrške burmanskom narodu.

XS
SM
MD
LG