Linkovi

Oli Ren: Srbija i Kosovo međusobno veoma zavisni i oboje će biti deo EU


Komesar Evropske unije zadužen za proširenje, Oli Ren, pozvao je dve strane da više ne odlažu konačni dogovor o statusu srpske pokrajine i okrenu se prosperitetnijoj budućnosti. Sa Renom je u Vašingtonu razgovarala koleginica Ivana Kuhar.

Meseci pregovora do danas nisu suzili jaz između Prištine okrenute nezavisnosti i Beograda, koji traži da Kosovo ostane deo Srbije. Sadašnji krug pregovora treba da se završi 10. decebra. U međuvremenu, Komesar Evropske unije za proširenje, Oli Ren, kaže u ekskluzivnom razgovoru za Glas Amerike da će Kosovo i Srbija ostati prepleteni i u budućnosti.

«Ako pogledate dalje od sadašnjeg trenutka, prema neposrednoj budućnosti, recimo 5 – 10 – 15 godina unapred, videćete da će i Srbija i Kosovo, kako god bude definisan status Kosova, biti u Evropskoj uniji, kao i ostali delovi zapadnog Balkana. Prema tome, ako posmatrate dugoročnije, možete da vidite da su Srbija i Kosovo međusobno veoma zavisni i da će oboje biti deo Evropske unije, kada ispune uslove za prijem», kaže Oli Ren.

Međutim, 27 članica Evropske unije nemaju istovetan stav prema nezavisnosti Kosova, ako se do njega bude dolazilo bez zvaničnog odobrenja Ujedinjenih nacija. Sjedinjene Države podržavaju nezavisnost Kosova, dok Rusija, kao što je poznato, preti da će staviti veto na svaku rezoluciju Saveta bezbednosti sa kojom se Beograd ne saglasi. Državni sekretar Kondoliza Rajs je nedavno rekla da je i dalje moguće «prijateljsko» rešenje statusa Kosova, pozvavši Evropsku uniju da bude spremna da donese «teške odluke» u vezi sa tim. Oli Ren kaže da je Evropska unija pre za rešenje koje bi bilo rezultat pregovora, nego za jednostrane akcije.

«Evropska unija želi da uloži rad i trud u pregovorno rešenje, da okrene svaki kamen ako zatreba, pa i više od toga, ali, naravno, očekujemo da i Beograd i Priština budu konstruktivni. Pregovorno rešenje bi u svakom slučaju za sve bilo bolje, ako bi moglo da se pronađe», kaže Ren.

Ipak, mnogo krugova pregovora još nije donelo dogovor Beograda i Prištine. Šta ako dve strane ne budu mogle da se usaglase?

«Ne bih želeo da spekulišem. Ali u svakom slučaju, svima bi trebalo da bude jasno da produžavanje agonije nikome neće da pomogne, ni u regionu, ni u Evropi, niti u svetu. Produženje agonije bi samo povećalo opasnost od nestabilnosti na Kosovu, usporilo bi Srbiju na putu prema Evropskoj uniji i bilo bi štetno za izglede zapadnog Balkana da se približi uniji. To nikome ne bi bilo u interesu», kaže Ren.

Posrednici iz međunarodne «trojke» su već nagovestili da postoji «pozitivan duh» između kosovskih i srpskih pregovarača. Ren, međutim, kaže da opipljivo rešenje podrazumeva konkretne predloge i spremnost na kompromis.

«Potrebno nam je više od duha. Trebaju nam konkretne inicijative i za to su odgovorni Beograd i Priština», rekao je komesar Evropske unije za proširenje.

Ren je je apelovao na Rusiju da bude deo rešenja.

«Rešenju treba da doprinesu svi partneri iz međunarodne zajednice, uključujući, naravno, i Rusku Federaciju, koja tvrdi da se zalaže za multilateralno rešenje. I mi smo za delotvoran i odgovoran multilateralizam i očekujemo da svi partneri rade ono što propovedaju, umesto što prete jednostranim stavljanjem veta», zaključio je u razgovoru za Glas Amerike komesar Evropske unije za proširenje, Oli Ren.

XS
SM
MD
LG