Linkovi

Avganistan: U napadu bombaša samoubice u Kabulu poginulo 30 a ranjeno 20 vojnika


Policija u Avganistanu je saopštila da je u eksploziji koja se prolomila u prepunom vojnom autobusu u prestonici, Kabulu, poginulo najmanje 30 ljudi, a da je ranjena 21 osoba. Vlasti kažu da je napadač odeven u vojnu uniformu potpuno uništio autobus kojim se vojno osoblje prevozilo na posao. Taliban je preuzeo odgovornost za napad u kojem su pored osoblja Avganistanske nacionalne armije stradali i slučajni prolaznici. Predsednik Hamid Karzai je najoštrje osudio napad kao delo protiv čovečnosti i islama, naglasivši da takvim zločini pokazuju da rat protiv terorizma mora odlučno da se nastavi. Portparol Ministarstva unutrašnjih poslova je izjavio da su nadležni smatrali da je bezbednost u prestonici dobra, ali da je napad bombaša odevenog u vojnu uniformu potpuno nova pojava.

Avganistanski predsednik Karzai je izjavio da bi se lično sastao sa talibanskim vođama mulom Omarom i Gulbudinom Hekmatjarom, da bi uspostavio mir u zemlji. Karzai je novinarima u Kabulu danas rekao da bi čak pristao da neke vladine postaje prepusti Talibanu. Ipak, avganistanski predsednik je odbacio zahtev Talibana da sve strane trupe napuste Avganistan pre početka razgovora.

Ekstremisti u centralnom Avganistanu su oslobodili četiri službenika Međunarodnog crvenog krsta koji su prošle srede oteti tokom humanitarne misije u pokrajini Vardak. Vlasti su saopštile da su njih četvorica – Burmanac, Makedonac i dva Avganistanca – došli u tu pokrajinu da bi posredovali u oslobađanju Nemca koga su pripadnici Talibana oteli prošlog jula. Međunarodni crveni krst je danas saopštio da bezuslovno oslobađanje njegovih službenika predstavlja veiko olakšanje i za organizaciju i za njihove porodice.

XS
SM
MD
LG