Linkovi

Predsednik Džordž Buš želi dobrovoljno smanjenje emisije ugljen dioksida


Predsednik Buš smatra da je najbolji način za suočavanje sa izazovima globalnih klimatskh promena da svaka pojedina zemlja donese sopstvenu odluku o smanjenju emisije štetnih gasova.

Saradnik Glasa Amerike Skot Stens izveštava, da je to u jasnoj suprotnosti sa stavom Ujedinjenih nacija, koje žele da smanjenje efekta takozvanih gasova staklenika bude mandatorno.

U pokušaju da zbilja podrži svoj predlog, predsednik Buš je okupio funkcionere iz zemalja koje su najveći zagadjivači i postavio ciljeve za smanjenje ispuštanja štetnih gasova u atmosferu. Dvodnevna konferencija u američkom Stejt Departmentu imala je za cilj poboljšanje saradnje sa privatnim sektorom o novim tehnologijama i uspostavljanju strategije za period nakon 2012. kada ističe tekući protokol iz Kjota o klimatskim promenama. Preko 160 zemalja je ratifikovalo taj sporazum. Medjutim, to nisu učinile Sjedinjene Države jer predsednik Buš smatra da bi Kjoto naneo štetu američkoj ekonomiji i ističe da on ne obuhvata emisiju gasova iz zemalja u razvoju. Predsednik Buš je danas istakao da Sjedinjene Države shvataju pitanje klimatskih promena ozbiljno i da će dati sve od sebe da saradjuju o smanjenju emisije gasova staklenika.

”Uz saradnju, postavićemo mudru i efikasnu politiku. To je ono za šta sam ja zainteresovan: efikasna politika. Želim da obavimo taj zadatak. Identifikovali smo problem. Rešimo ga zajedno.“

Više od deset zemalja, koje su odgovorne za četiri petine svetskog zagadjenja, učestvovale su na konferenciji uključujući Sjedinjene Države, Kinu i Indiju. Vlade te tri zemlje protive se obavezujućoj kontroli ugljen dioksida koju traže većina Evropskih zemalja i Ujedinjene nacije. I mada Amerika deli sa Ujedinjenim nacijama ideju o pristupanju problemu klimatskih promena, predsednik Buš smatra da pojedine zemlje moraju biti slobodne da uspostave sopstveni balans izmedju ekonomskog rasta i zaštite čovekove sredine.

”Svaka zemlja će izraditi sopstvenu strategiju za napredak ka postizanju dugoročnog cilja. Te strategije će odraziti različite energetske resurse svake zemlje, različite faze razvoja i različite ekonomske potrebe.“

Sastanak u Vašingtonu je usledio nakon onog koji je u ponedeljak održan u Njujorku, čiji je domaćin bio generalni sekretar Ujedinjenih nacija Ban Ki mun i na kojem predsednik Buš nije učestvovao. Generalni sekretar svetske organizacije smatra da priroda i razmere klimatskih promena znače da nijedna zemlja ne može da se pozabavi tim izazovom sama.

”To je ona vrsta globalnog izazova za koju bi najbolje mogle da se suoče UN. Zbilja sam zahvalan što postoji univerzalno shvatanje da je klimatski proces Ujedinjenih nacija adekvatan forum za pregovore o globalnoj akciji. Istovremeno, delim razočaranost mnogih zbog sporog napretka tih pregovora.“

Američki državni sekretar Kondoliza Rajs izjavila je da je cilj konferencije u Vašingtonu pružanje podrške narednoj rundi razgovora Ujedinjenih nacija o klimatskim promenama u Indoneziji, u decembru.

XS
SM
MD
LG