Linkovi

Irački rat i Iran dominirali najnovijom debatom demokrata


Rat u Iraku i odnosi Amerike sa Iranom dominirali su najnovijom debatom demokrata koji se takmiče za predsedničku nominaciju naredne godine.

Demokratski aspiranti žele da povuku američke vojnike iz Iraka. Medjutim, oni se ne slažu u pogledu broja vojnika i roka za njihovo povlačenje. Troje vodećih demokratskih pretendenata nisu hteli da obećaju da će povući sve američke vojnike iz Iraka do kraja mandata 2013. godine. Evo šta je rekao senator Barak Obama iz Ilinoja:

”Vojno osoblje ukazuje da možemo da povlačimo jednu do dve brigade mesečno. Ja bih odmah započeo taj proces. Povukli bismo borbene trupe iz Iraka.“

Favorit medju demokratama, senatorka Hilari Klinton iz Njujorka, ponudila je oprezniji odgovor:

”Moj je cilj da povučemo sve vojnike do kraja mog prvog mandata. Medjutim, slažem se sa Barakom Obamom. Veoma je teško znati šta ćemo naslediti.“

Senator Hilari Klinton je rekla da bi američki vojnici možda morali da nastave sa borbenim operacijama protiv terorista u Iraku. Bivši senator iz Severne Karoline Džon Edvards se složio da bi deo snaga trebalo da ostane u Iraku. Medjutim, on je pokušao da naglasi razliku izmedju svog i stava senatorke Hilari Klinton.

”Ja bih povukao naše borbene trupe iz Iraka u roku od nekoliko meseci i ne bih nastavio borbene oiperacije u Iraku. Borbene operacije znače da se rat nastavlja. Verujem da ovaj rat mora da se okonča.“

Neki demokratski kandidati navode da bi povukli sve američke snage u roku od nekoliko meseci ako bi bili izabrani za predsednika. Guverner Nju Meksika, Bil Ričardson:

”Njihov stav je u osnovi promena misije. Moj stav je povući sve naše vojnike iz Iraka kako bi se okončao rat.“

Stanje odnosa Sjedinjenih Država sa Iranom je takodje bila jedna od glavnih tema debate. Senatorka Klinton je medju onima koji favorizuju kombinaciju sankcija i diplomatije kako bi se Iran ubedio da odustane od ideje da razvije nuklearno oružje.

”Učiniću sve što mogu da sprečim Iran da postane nuklearna sila uključujući diplomatiju, ekonomske sankcije, otvaranje direktnih pregovora. Nismo to čak ni pokušali.“

Medjutim, nekoliko sati pre debate, senatorka Klinton je podržala neobavezujću rezoluciju u Senatu kojom se apeluje na Stejt Department da proglasi Iransku revolucionarnu gardu terorističkom organizacijom. To je podstaklo reakciju bivšeg senatora Džona Edvardsa.

”Nemam nameru da pružim Džordžu Bušu ovlašćenje da preduzme prvi korak na putu ka ratu sa Iranom.“

Debata je održana u Dartmut Koledžu u Nju Hempširu, jednoj od prvih država u kojim će biti održani primarni izbori, a prenosila ju je mreža MSNBC. Prema rezultatima anketa, senatorka Klinton i dalje vodi ispred Obame i Edvardsa.

XS
SM
MD
LG