Linkovi

Kameron Manter: Nastavak pregovora bez obzira na ishod u Njujorku


Ambasador SAD u Srbiji Kameron Manter izjavio je danas u Beogradu da će se, bez obzira na rezultat današnjih pregovora srpske i albanske delegacije u Njujorku, pregovorački proces nastaviti.

"Znamo da će se, bilo da današnji razgovori budu uspešni ili ne, pregovarački proces nastaviti. Znam da će u sledećih nekoliko meseci biti još sastanaka koji će biti održani pod nadzorom pregovaračke trojke", rekao je Manter novinarima posle predstavljanja američkog programa razmene srednjoškolaca u Domu omladine.

Američki ambasador je ponovio da danas u Njujorku ništa neće biti razrešeno, ali da će Vašington i ubuduće uvek ohrabrivati dijalog Prištine i Beograda i podržati svako rešenje koje proizadje iz pregovora dve strane.

"Mislim da su obe strane u pregovorima spremne da se uključe u otvoren dijalog. To je ono što je i predsednik Srbije Tadić rekao u izjavi medijima i to je ono što mi pozdravljamo", kazao je Manter.

Govoreći o izjavama o Kosovu američkog državnog sekretara Kondolize Rajs, ambasador Manter je istakao da je pozicija SAD o pitanju budućnosti Kosova jasna odavno.

"Mi podržavamo razgovore Prištine i Beograda, ali ako oni propadnu smatramo da je nadzirana nezavisnost prema planu Martija Ahtisarija najprihvatljivije rešenje", naveo je Manter.

On je dodao da je to što je Rajs izjavila "zapravo bilo ponavljanje onoga što je već mnogo puta ranije rečeno".

"Bez obzira kako će se ovo završiti, vi ćete živeti jedni s drugima i ja se nadam da će to biti uz medjusobnu saradnju", kazao je američki ambasador.

On je, medjutim, ponovio da je krajnji rok za pregovore 10. decembar, ali nije želeo da spekuliše o tome šta će se dogoditi posle tog datuma.

XS
SM
MD
LG