Linkovi

Beograd i Priština posle prvih direktnih razgovora prihvatili Njujoršku deklaraciju


Na prvom direktnom sastanku državnih čelnika Srbije sa liderima kosovskih Albanaca na kome su, pod okriljem pregovaračke Trojke Kontakt grupe, dve strane predstavile svoje pregovaračke platforme, prihvaćena je Njujorška deklaracija – polazni dokument kojim se strane obavezuju na konstruktivan angažman u skladu sa načelima koja su na sinoćnjem sastanku u sedištu UN prihvatili šefovi diplomatrija Kontat grupe. Pregovaračka Trojka je na pres konferenciji apostrofirala najznačajnije elemente o kojima su se u prvom direktnom susretu pod okriljem Kontat grupe - saglasili čelnici Beograda i Prištine. Status Kosova ima suštinski značaj za stabilnost regiona, sve zainteresovane strane predane su traženju sporazumnog rešenja koje će podržati Savet bezbednosti, uz apel Beogradu i Prištini da izadju sa realističnim predlozima i omoguće da nijedna od strana ne može unilateralno blokirati pregovarački proces.

Prihvatajući da nasilje, provokacije i uznemiravanja predstavljaju veliki rizik za uspeh procesa koji se odvija pod okriljem Trojke kontakt grupe, obe strane su izrazile predanost miru, u skladu sa dokumentom iz Beča od 30 avgusta, da će se uzdržati od svih aktivnosti koje bi mogle da ugroze bezbednosne prilike, kazao je ambasador Išinger.

Saopšteno je takođe da dve strane nisu odustale od temelja svojih pregovaračkih platformi – Srbija nudi najširu autonomiju i povlašćen položaj albanaske zajednice, Priština pak, uz garanciju poštovanja manjinskih prava Srbiji nudi dobrosusednske odnose sa nezavisnim Kosovom. Predsjednik Srbije Boris Tadić ocenio je da tekući pregovori sudbonosno definišu položaj Srba i Albanaca u EU.

"Obe strane su se obavezale na mirne pregovore i da niko ne sme da upotrebi nasilje u daljem toku pregovora pa ni kasnije jer samo tako možemo postići jedno održivo i dugotrajno rešenje. Zaključili smo da je članstvo u EU izuzetno važno i da ovi
pregovori sudbonosno definišu buduchnost i Srba i Albanaca u EU", ocenio je Tadić.

Vojislav Koštunica veruje u snagu argumenta koje je predstavio danas, pozivajući se na poštovanje suvereniteta i teritorijalnog integriteta Srbije.

"Još jednom smo insistirali da albanska strana ponudi bilo kakvu vrstu izmene kad je reč o ovom našem predlogu, da ukaže na to šta mu nedostaje i da o svemu tome razgovaramo zajedno. Nije usledio nikakav odgovor, albanska strana je izašla sa nekim malim izmenama, visse retoričkim, sa starim stavovima", rekao je Koštunica i napomenuo da se razgovori dalje nastavljaju.

Koštunica je rekao da se "jasno pokazala nadmoch" argumenata Beograda, a ta nadmoć je, kako je ocenio, "u zalaganju za demokratsko rešenje" i da se medjunarodno pravo, odnsono Povelja UN i Rezolucija 1244 moraju poštovati.

Kosovski predsednik Fatmir Sejdiju rekao je nakon sastanka da smatra da je nezavisnost Kosova najbolje rešenje koje će – kako je kazao – doneti mir, stabilnost i dobrosusedske odnose. Srbija i Kosovo, rekao je novinarima član pregovaračkog tima Hašim Tači, mogu zajedno, ali kao nezavisne drževe integrisane u Evropsku uniju.

Predstavnici Trojke zvučali su optimistično, ističući da su direktni pregovori opravdali cilj i da su obe strane iskazale spremnost na nastavak dijaloga. To je, kako je rekao ambasador Vizner – dobar signal.

Ruski diplomata Aleksandar Bocan-Harčenko takođe je bio zadovoljan pristupom vodećih pregovarača iz Beograda i Prištine. Harčenko je rekao da je njegov lični utisak da Beograd i Priština mogu i da žele da dalje pregovaraju.

"Ne želim da budem preveliki optimista i ovo nisu znaci koji pokazuju da je dogovor blizu, ali ima naznaka koje govore da su obe strane zainteresovane za nastavak direktnih pregovora", rekao je ruski diplomata i dodao da se Rusija složila sa saopštenjem Kontakt grupe.

Na pitanje o različitim stavovima koje su proteklih dana o Kosovu saopštili državni sekretar Kondoliza Rajs i ruski šef diplomatije Lavrov, i Vizner i Harčenko su odgovorili pozivajući se na saopštenje Kontakt grupe koje su potpisali i Rajsova i Lavrov.

Upitan na čemu konkretno Trojka temelji svoj umjereni optimizam i pored najava da Priština i Beograd neće popustiti u odnosu na svoje poznate stavove, Išinger je pozvao na strpljenje.

Ambasador Vizner je danas naveo da obe strane razumeju obavezu Kontakt grupe da do 10. Decembra izvesti Savet bezbednosti o rezultatima procesa. Saopšteno je da su stoga podržale inicijativu Trojke da intenzivira proces kako bi se došlo do sporazuma i pre nego se mandat medjunarodnih posrednika okonča.

Naredni sastanak najavljen je za 14. oktobar u Briselu, a o formatu će razgovora, kako je novinarima, danas rekao američki predstavnik Frenk Vizner, dve strane biti naknadno obaveštene. Predstavnici Beograda i Prištine danas popodne imali su još i odvojene sastanke sa pregovaračkom trojkom. Ambasador Išinger je to objasbnio ovako – jutros smo predočili polazne stavove, a popodne smo radili domaći zadatak.

XS
SM
MD
LG