Linkovi

Jedna od novijih priča o uspehu, povratak benda Niklbek na veliku scenu


Njihov izuzetno uspešni album iz 2001. godine Silver Side Up propdat je u 10 miliona kopija širom sveta, druga ploča All the right reasons, objavljena prvi put 2005. godine, do sada se prodala u 8 miliona primeraka. Kolega Leri London, autor programa Border Krosings, razgovarao je sa frontmenom, Čedom Krugerom.

Devet nagrada Džuno, najznačajnijih kanadskih priznanja muzičarima, nagrada MTV-a za video spot, i Svetska muzička nagrada za najbolje prodavani album, uz nagrade Bilborda – učinile su da Niklbek još uživa u uspehu svog popularnog albuma. «All the right reasons» objavljen je ponovo 10. jula uz nekoliko numera sa koncertnih nastupa. Šesti album kanadskog sastava je u pripremi. Frontmen Čed Kruger, kaže da se ideje polako formiraju i da se nada da kreacija nikad neće presahnuti.

Čed je napisao tekst većine pesama na albumu «All the right reasons», dok je bio na koncertnoj turneji. U to vreme je, kako kaže, prolazio kroz težak period u ljubavnom životu. Njegov brat, inače basista Niklbeka, Majk – dao je ime popularnom bendu.

“Čed se seća da je Majk radio u jednom kafiću u kome su sve cene bile pet centi niže od okruglih cifara. Novčić od pet centi je nikl, a Majk je mušterijama često vraćao kusur od pet centi, što u prevodu na engleski znači NIKLBEK. To je bilo perfektno ime za našu grupu”, kaže Čed.

Sastav je prodao više od 25 miliona ploča što ih čini trećim na listi najuspešnijih kanadskih bendova, odmah iza Guess Who i Bachmen-Turner Overdrive. Čad ovako opisuje najlepši trenutak u karijeri.

“Bili smo u Torontu, gde smo postali članovi Kanadskog puta slavnih... To je kao kada na Holivudskom bulevaru dobijete svoju zvezdu. To je bilo zaista nešto posebno. Pojavili smo se nakon što su prikazali dosta snimaka sa naših nastupa. Oči su mi bile pune suza, a nisam ni video da su na video bimu prikazali moju majku kako plače od sreće. Suzdržavao sam se da i ja ne zaplačem. To je za mene bila izuzetna čast“, kaže Čed Kruger.

Niklbek danas donira prihod od prodaje pesme «If everyone cared» u digitalnom formatu.

“Čed kaže da su članovi benda dugo razmišljali kome da daruju novac u nameri da pomognu ugroženima u svetu. Supruga Rajana Pika, člana naše grupe, vodi humanitarnu organizaciju za pomoć deci, pa smo odlučili da novac podelimo – pola toj organizaciji, a pola za Amnesti Internešnel”, kaže Čed.

Do sada, spomenuta pesma je preuzeta sa intereneta više od 600.000 puta. Niklbek je inače - na svetskoj turneji - već pune dve godine, a Čed kaže da im posebno zadovoljstvo pričinjavaju nastupi pred međunarodnom publikom. U iščekivanju novog albuma - turneja kanadskog sastava još traje.

XS
SM
MD
LG