Linkovi

Proteklo leto obeleženo kašnjenjem letova na američkim aerodromima


Američka Federalna uprava za avijaciju objavila je plan čiji cilj je da ublaži te probleme.
Plan je fokusiran na četiri aerodroma koji imaju najveći broj zakašnjenja u SAD – to su La Guardia, JFK i New Ark, u širem području Njujorka, i Filadelfija, takodje na istočnoj obali. Prema novom planu, avioni bi poletali sa ta četiri erodroma istovremeno u različitim pravcima koristeći veći vazdušni prostor. Federalna uprava za avijaciju tvrdi da bi to avio kompanijama uštedelo više miliona dolara godišnje, pre svega u troškovima za gorivo.

«Zakašnjenja na potezu od Njujorka, preko Nju Džerzija – do Filadelfije bila bi smanjenja za oko 20 odsto. To je veoma važno za sve putnike u tom regionu,» kaže šef Uprave za avijaciju, Merion Blejki.

Cilj plana je da smanji zakašnjenja zbog lošeg vremena. Sa više koridora za poletanje piloti bi imali više mogućnosti da zaobidju oluje. Medjutim, primena ovog plana zahtevaala bi dodatno obučavanje kontrolora leta, što brine jednog od njih, Dina Jakopelija.

« Pritisak na kontrolore leta je veći nego što je ikada bio i ne znam koliko ćemo dugo moći da izdržimo dok nešto ne otkaže,» kaže on.

Federalna uprava za avijaciju tvrdi da će novi plan biti primenjen do 2011. godine. Odlazeći šef Uprave, Merion Blejki pozvao je avio kompanije da pažljivo planiraju raspored svojih letova. Uprkos rekordnom broju kašnjenja, prihodi avio kompanija su ove godine znatno porasli.

XS
SM
MD
LG