Linkovi

Petreus: Pojačanje od 30 hiljada vojnika doprinelo smanjenju nasilja


Pošto je predložio delimično povlačenje sledeće godine, komandant američkih snaga u Iraku, general Dejvid Petreus izložio je svoj plan i najbližem savezniku Sjedinjenih Država.

General Petreus je upoznao britanskog premijera Gordona Brauna sa detaljima svog predloga, naglasivši da je vojno pojačanje od preko 30 hiljada vojnika, ranije ove godine, doprinelo smanjenju nasilja u Iraku.

General Dejvid Petreusi američki ambasador u Iraku, Rajan Kroker, predstavili su plan britanskoj vladi i skeptičnoj javnosti. Deo njihove posete bio je i sastanak iza zatvorenih vrata u Dauning Stritu broj 10. Britanski premijer Gordon Braun izjavio je da će, mada njegova zemlja neće napustiti Irak, budući planovi zavisiti od razvoja situacije na terenu. Medjutim, britanski mediji spekulišu da će, pošto su britanske trupe angažovane u teškim sukobima u Avganistanu, premijer možda želeti da smanji snage u Iraku. Analitičar Aleks Bigam, iz londonskog Centra za spoljnu politiku, pretpostavlja da je broj britanskih vojnika u Iraku jedno od pitanja koja će biti razmatrana.

«Mislim da se Britanci neće odmah povući ili odrediti čvrsti rok za povlačenje, delom i zato što Amerikanci smatraju da bi u tom slučaju morali da nadoknade nastalu prazninu, a delom i zato što bi to pojačalo pritisak u Vašingtonu - pošto bi argument bio - ako se Britanci povlače zašto i mi ne povučemo naše trupe?»

Početkom meseca, britanske trupe stacionirane u palati u Basri povukle su se na aerodrom u blizini tog grada, gde je pet i po hiljada preostalih britanskih vojnika sada usredsredjeno na obučavanje iračkih snaga. Ispitivanja javnog mnjenja u Britaniji pokazuju da podrška angažovanju britanskih trupa stalno opada od 2003. godine. Prema najnovijoj anketi firme YouGov manje od trećine ispitanika smatra da je odluka da Britanija udje u rat bila ispravna. Neki stanovnici Londona kažu da bi Britanija trebalo da vodi nezavisnu politiku u odnosu na SAD.

«Potrebno je da donosimo sopstvene odluke o tome kada će se naše trupe povući i trebalo bi da ih vratimo što pre.»

«Američki general će, prirodno imati svoje gledište, a mi bi trebalo da utvrdimo istinu i odlučimo da li je njegovo gledište opravdano.»

«Ne pratim situaciju toliko pažljivo, ali pošteno govoreći mislim da nije trebalo da idemo u Irak.»

Politički analitičari veruju da premijer Gordon Braun neće rizikovati pogoršanje odnosa sa SAD zbog nesuglasica u vezi sa Irakom. Aleks Bigam iz Centra za spoljnu polkitiku.

«Gordon Braun svakako ne bi želeo da poremeti odnose sa SAD. Dve zemlje imaju različite strategije, ali će se sa protekom vremena Amerikanci možda više približiti strategiji koju je Britanija sledila posle vojnog pojačanja.»

Premijer Braun će predstaviti strategiju svoje vlade u Iraku donjem domu parlamenta sledećeg meseca.

XS
SM
MD
LG