Linkovi

Manter: Nadgledana nezavisnost najbolji način da se postigne stabilnost


Američki ambasador u Beogradu Kameron Manter izjavio je da je nadgledana nezavisnost najbolji način da se postigne stabilnost na Balkanu. Ambasador Manter je rekao da Sjedinjene Države snažno podržavaju pregovore i pozivaju obe strane da pokušaju da se dogovore.

Ako pregovori ne daju rezultat, naš stav ostaje isti kao i ranije - mislimo da je nadgledana nezavisnost najbolji način da se sačuva stabilnost u regionu na osnovu predloga Martija Ahtisarija, rekao je Manter Upitan zašto bi Albanci pregovarali, ako im Vašington jasno poručuje da postoji podrška za nezavisnost Kosova, američki ambasador je izjavio sa Sjedinjene Države podstiču Albance na pregovore. Nemojte da mislite da mi ne govorimo Albancima da je najbolje da ovo pitanje reše u direktnim pregovorima sa Beogradom, jer Priština i Beograd moraće da žive jedni s drugima bez obzira šta se dogodi i zato je najbolje da sarađuju, rekao je ambasador Manter.

I francuski ambasador u Srbiji Žan Fransoa Teral rekao je da će zvanični Pariz učiniti sve da se približe stavovi Beograda i Prištine o statusu Kosova.

Pozicija Francuske o Kosovu je da treba biti realan, rekao je Teral i objasnio da nije tajna da je ta zemlja podržala plan Martija Ahtisarija ali, da uočava prepreke i zbog toga je preuzela inicijativu sa svojim evropskim partnerima da se pregovori obnove.
A bivši član pregovaračkog tima Beograda Leon Kojen smatra da bi pregovaračka trojka Kontakt grupe u Njujorku morala da konačno privede albansku stranu pregovorima i da im razbije iluziju da za pregovaračkim stolom mogu da pričaju samo o nezavisnosti.

XS
SM
MD
LG