Linkovi

Sjedinjene Države uvele ekonomske sankcije zvaničnicima Mjanmare


SAD su danas uvele nove ekonomske sankcije protiv visokih funkcionera Mjanmara posle antirežimskih protesta u kojima je danas ubijeno devet ljudi, uključujući jednog japanskog fotografa. Predstavnici američkog ministarstva finansija su rekli da su sankcije uvedene protiv 14 funkcionera i usledile su posle oduke predsednika Džordža Buša da zaoštri amerčke sankcije protiv vojnog režima u Mjanmaru, bivšoj Burmi.

U Njujorku, gde je u toku zasedanje Generalne skupštine UN, Savet bezbednosti je večeras pozvao vojne vlasti da pokažu uzdržanost. Kina, koja se protivila da se Mjanmar osudi i isključila uvodjenje sankcija, pridružila se saopštenju UN kojim se vlasti te zemlje pozivaju na uzdržanost.

Pobuna je počela pre više od mesec dana sa sporadičnim protestnim šetnjama protiv drastičnog povećanja cene benzina. Protesti, predvodjeni budističkim monasima, prerasli su u masovne demonstracije protiv vojne vladavine koja je na vlasti već 45 godina. Ovo su najveće demonstracije u siromašnoj jugoistočno azijskoj zemlji od 56 miliona ljudi od pobune studenata i monaha 1988. godine u u kojoj je 3.000 ubijeno.

Intenziviranje akcije suzbijanja demonstracija je izazvalo brojne osude širom sveta zbog upotrebe sile. U protestima prethodnih dana učestvovalo je oko 100.000 ljudi, medju kojima je bilo više hiljada budističkih sveštenika. Vojna hunta na vlasti je u Mjanmaru od 1962. godine.

XS
SM
MD
LG