Linkovi

Boris Tadić ponovio u UN da je za Srbiju nezavisnost Kosova neprihvatljiva


Predsednik Srbije Boris Tadić ponovio je danas u Ujedinjenim nacijama da je za Srbiju nezavisnost Kosova neprihvatljiva i podsetio da je Beograd kosovskim Albancima ponudio posebna prava i nadležnosti za autonoman razvoj njihove zajednice unutar Republike Srbije. Govoreći na generalnoj debati 62. zasedanja Generalne skupštine UN, Tadić je rekao da je pregovarački tim Srbije, braneći državni suverenitet i teritorijalni integritet zamlje, ponudio model decentralizacije, zasnovan na evropskm rešenjima, koji bi efikasno zaštitio interese kosovskih Albanaca, ali i ugrožene srpske i druge, nealbanske etničke zajednice u pokrajini.

"Srbija nudi rešenja kojim bi se obostranom saglasnošću, uz primenu evropskih vrednosti i pravila, trajno rešio jedan stari međuetnički sukob, otvorila perspektiva pomirenja i zajedničkog života unutar moderne, demokratske i evropske Srbije", rekao je Tadić.

Tadić istakao da je Srbija spremna za postizanje kompromisa, ali uz uvažavanje legitimnih interesa Srbije i "specifične potrebe ugrožene srpske zajednice u pokrajini, kao i drugih zajednica koje su doživele izgon, poput romske i goranske". Predsednik Srbije je podsetio da je više od 200.000 Srba napustilo Kosovo od 1999. a da se do danas, prema zvaničnim podacima UNHCR-a, vratilo samo 7.100. Tadić je naglasio da se Srbija zalaže da se do kompromisnog rešenja dođe diplomatskim, pravnim i mirnim sredstvima, a nikako ratom i nasiljem.

"Upravo zbog toga demokratska Srbija ne prihvata da je pretnja nasiljem strane sa kojom pregovaramo, argument za prekrajanje granica legitimnih demokratija i rušenje normi međunarodnog prava. Srbija zato uporno upozorava na nesagledive posledice ovakve neprincipijelne i opasne politike, i ostaje privržena traganju za mirnim i kompromisnim rešenjem kroz dijalog, uz puno poštovanje Povelje Ujedinjenih nacija", rekao je Tadić.

Osvrćući se na pretnje da će Priština jednostrano proglasiti nezavisnost 11. decembra, Tadić je upozorio da posle eventualnog jednostranog priznanja nezavisnosti Kosova međunarodni pravni poredak nikada više ne bi bio isti, a da bi mnogi separatistički pokreti u svetu iskoristili novouspostavljeni presedan, čime bi bili destabilizovani mnogi regioni u svetu.

"Zato, pozivamo legitimne predstavnike kosovskih Albanaca da pristupe obnovljenim pregovorima, bez prejudiciranja ishoda, kako bi došli do kompromisnog rešenja prihvatljivog za obe strane, koji bi vodio dugoročnom srpsko-albanskom pomirenju", rekao je predsednik Srbije.

Tadić je govorio i o strateskom interesu Srbije da postane članica Evropske unije, nastojanjima da do kraja 2008. postane kandidat za punopravno članstvo u EU, kao i o angažmanu Beograda u procesu evroatlantskih intergacija, u programu Partnerstvo za mir.

"Time jasno manifestujemo prihvatanje evropskih vrednosti i spremnost da se razvijamo u skladu sa najvišim evropskim standardima", rekao je Tadić izražavajući uverenje da je evropska perspektiva čitavog zapadnog Balkana najefikasniji put za stabilizovanje situacije i ubrzavanje razvoja svih zemalja regiona.

"Samo na taj način imaćemo trajno prevazilaženje problema nasleđenih iz prošlosti, podsticanje duha tolerancije i osećanje privrženosti istim ciljevima i vrednostima, i to će predstavljati osnovu za izgradnju stabilnog i trajnog mira u našem regionu", rekao
je Tadić.

Govoreći o Ujedinjenim nacijama, Tadić je rekao da je Srbija čvrsto uverena da UN ostaju nezamenjiv međunarodni autoritet i mehanizam za sprečavanje kriza i rešavanje sukoba. Takođe, Srbija ostaje trajno opredeljena ka ostvarivanju ciljeva UN i spremna je da zajedno sa drugim državama radi na daljem jačanju integriteta svetske organizacije, u skladu sa njenom Poveljom, rekao je predsednik Srbije na Generalnog skupštini UN.

XS
SM
MD
LG