Linkovi

Jedna od najmanjih javnih škola verovatno je i jedna od najkontroverznijih


Radi se o Internacionalnoj Akademiji Khalil Gibran. Ova osnovna škola od 6 do 9 razreda u Brooklinu, po svom programu, uz obavezne predmete, decu podučava arapskom jeziku i kulturi, kao i brojne druge dvojezične škole.

Pedesetak učenika upisanih u 6. razred, dočekano je oštrim mjerama sigurnosti i brojnim novinarima. Oni su sad u centru pažnje - kao prvi učenici koji će pohadjati novu njujoršku arapsku školu. Majka jednog od učenika, sa porodicom doselila iz Maroka pre 9 godina, kaže da je ushićena činjenicom da njen sin sada može učiti maternji jezik svojih roditelja.

Medjutim, čak i pre nego je otvorena, ova je škola bila predmetom velikih kontroverzi. Gradsko Ministarstvo za prosvetu naglašava da Khalil Gibran International Academy nije verska škola - nego tek jedan od sedamdesetak gradskih dvojezičnih javnih škola u kojima se časovi održavaju na jeziku koji nije engleski.

Ali ova akademija je prva škola takve vrste u kojoj će se predavati na arapskom i učiti neke lekcije iz arapske kulture - u Njujorku, gradu još uvek pod traumom terorističkih napada 11. septembra.Protivnici ove škole, organizovali su pred gradskom većnicom na Manhattanu protest na kom je bilo više novinara nego učesnika, ali oni kažu da se boje da će ta škola odgajati temelje za islamski fundamentalizam.

Jeff Wisenfeld je pripadnik grupe koja se zove: Zaustavite Koaliciju Medresa i smatra da toj školi nema mjesta u sistemu javnih škola.

"Iako svi muslimani nisu teroristi, doslovno svi teroristi su muslimani. Jeste, svet je drugačiji nakon 11. septembra. Saudijci su finansirali teror. Druge arapske organizacije su finasirale teror, i mi sad na takve škole moramo gledati malo drugačije nego što gledamo na kineske, grčke ili francuske".

Ali ova škola ima i mnogo onih koji je podržavaju, uključujući i Ellen Lipman:

"Mnogi medju nama osećaju da u ovom gradu ima dovoljno potrebe za ovu novu javnu školu, i da će ona rasti i razvijati i verovatno graditi mostove medju ljudima i narodima, umesto da nas dijele".

Početkom ove godine, rasprave oko ove škole toliko su se bile usijale da je prvi upravitelj još neotvorene škole morao podneti ostavku i da je lokacija za školu promenjena.

Ali, na dan otvaranja , nije bilo ni traga nekim protestima oko škole, samo su prijatelji škole došli da deci požele dobrodošlicu u školu za koju veruju da je od ključnog značaja da američka deca ostanu sa dobrim polaznim pozicijama u svetu u kojem arapski jezik i Srednji Istok igraju značajnu ulogu.

XS
SM
MD
LG