Linkovi

Više od 12 odsto mostova u SAD ima konstruktivne nedostatke


To je navelo pojedine zakonodavce da zatraže da federalna vlada izdvoji više novca za popravku mostova. Međutim, nadležni u vladi kažu da postoje i drugi načini za poboljšanje zastarele transportne infrastrukture u zemlji.

Nedavno smrtonosno rušenje mosta na glavnom autoputu u Minesoti,skrenulo je pažnju na 600 hiljada mostova u zemlji. Izveštaj Sekretarijata za transport pokazuje da više od 70 hiljada mostova ima konstruktivne nedostatke. Demokratski kongresmen iz Minesote, Džems Oberstar, traži da se poreza na benzin poveća za 4,5 odsto da bi se obezbedila sredstva za održavanje američkih mostova.

«Održavanje mostova ima kritični značaj za javnu bezbednost, regionalnu pokretljivost, nacionalnu pokretljivost radi ekonomske konkurentnosti», kaže kongresmen.

Međutim, sekretarka za transport, Meri Piters, kaže da povećanje novca nije rešenje. Federalni fondovi za održavanje nacionalne transportne mreže su se udvostručili od 1991.

«Povećanje federalne poreze i troškova ne bi mnogo, ako bi uopšte pomoglo da se poboljšaju bilo kvalitet, bilo održavanje naših puteva. Umesto toga su nam potrebne suštinske promene načina na koji analiziramo načine trošenja i efikasnijeg održavanja postojećih resursa», kaže Meri Piters.

Piters dodaje da jedan deo problema predstavlja povećanje saobraćajnih zagušenja, zbog kojih mnogi mostovi trpe maksimalna opterećenja. Ona navodi da se prema jednom istraživanju Sekretarijata za transport polovina vozača tokom saobraćajnih špiceva u stvari ne vozi na posao. To zapažanje je izazvalo reakciju demokratskog kongresmena Pitera Difazija.

«U redu, znači vi mislite da nam nisu potrebne dodatne federalne investicije, nego nameti na zakrčenje. Teramo ljude sa puteva i tražimo nova privatna i javna partnerstva. To je vaše alternativno finansiranje o kojem ste govorili», rekao je Difazio. Ali se Meri Piters sa tim nije saglasila.

«A da li biste se saglasili da postoji nekakva potreba za dodatnim federalnim ulaganjem, bar minimalnim», upitao je Difazio.

«Moguće je da postoji, ali, pre svega, naša prva obaveza prema američkim poreskim obveznicima jeste da potrošimo novac kojim raspolažemo na ono što je najpreče», odvratila je Meri Piters.

Prilikom rušenja mosta u Minesoti, 13 ljudi je poginulo. Most je ocenjen kao konstruktivno nesiguran još 1990. Sekretarka za transport je rekla da se broj mostova sa konstruktivnim nedostacima od ‘94, smanjio za 7 odsto.

XS
SM
MD
LG