Linkovi

Špekulacije o „planu B“ uoči zasedanja Kontakt grupe o Kosovu


Kratko pred zasedanje Kontakt-grupe za Kosovo u četvrtak u Njujorku, na kojoj će učestvovati i šef nemačke diplomatije Frank-Walter Štajnmajer, nemački mediji pišu da vodeće zemlje EU grozničavo rade na planu koji bi omogućio priznavanje kosovske nezavisnosti, bez nove rezolucije Saveta bezbednosti UN.

“Plan B“, kako ga danas naziva dnevnik „Frankfurter rundšau“, „ u osnovi predvidja da se poslednja rezolucija UN o Kosovu, 1244, rastegne što je moguće više“, odnosno „odluka iz 1999. treba sada da se protumači tako da omogući parlamentu u Prištini da proglasi nezavisnost i drugim zemljama da nju priznaju“. List piše, ne navodeći precizno izvore ni ulogu Nemačke u tome, da će prema „planu B“ Savet bezbednosti svakako raspravljati o ovoj temi, ali da neće obavezno da donese i rezoluciju. „Pomoć će pružiti predsednik Saveta bezbednosti deklaracijom koja će opravdati veoma široko tumačenje stare rezolucije“, navodi nemački list.

Navodno se London, Pariz i Berlin nadaju da ni zemlje EU koje se sada protive nezavisnosti Kosova neće moći da se usprotive novom tumačenju rezolucije 1244. te da će tako biti omogućeno da EU, kako je i predvidjeno u Ahtisarijevom planu, preuzme misiju na Kosovu. Mogući duboki rascep u EU posle eventualnog jednostranog proglašenja kosovske nezavisnosti i američkog priznanja jeste ključna briga Berlina, s obzirom na to da više članica EU ne podržava nezavisnost kosova – pre svega španija, Grčka, Kipar, Slovačka, Rumunija i češka. Pri tome su vodeći nemački političari u više navrata načelno, kao i albanske političare na Kosovu neposredno, upozorili da Berlin ne podržava nikakve jednostrane poteze na Kosovu. No, i sama savezna kancelarka Angela Merkel je nedavno izjavila da ni sama „ne zna šta će se dogoditi ukoliko pregovori (koji se sada vode pod okriljem trojke) ne dovedu ni do kakavog rešenja“.

Predsednik vlade Kosova Agim Čeku je u intervjuu za današnji „Frankfurter rundšau“ rekao doduše da „ne veruje da će Kosovo postati nezavisno baš 10. decembra, na dan kada posrednici iz SAD, EU i Rusije budu predali izveštaj Savetu bezbednosti UN“. Kosovski premijer je ponovio da je „nezavisnost gotova stvar”i da mu je i predstavnik EU u trojci Volfgang Išinger “potvrdio da se nezavisnost više uopšte ne dovodi u pitanje“. „Kad nas priznaju SAD i većina zemalja EU, slediće ih i drugi. Doći će do talasa priznavanja Kosova i na kraju ćemo imati većinu koja nam je potrebna – najpre u Svetskoj banci i Medjunarodnom monetarnom fondu. Ništa nije važnije od nezavisnosti. Ona je ključ za sve , početak svega“, rekao je Čeku.

XS
SM
MD
LG