Linkovi

O’Brajen: Dve strane sporazum neće postići, već samo proći kroz zacrtani proces


Povodom izjave američkog državnog sekretara Kondolize Rajs da “samo nezavisnost Kosova može doneti stabilnost na Balkanu i da bi Evropa trebalo da se pridruži Sjedinjenim Državama u podršci davanja državnog statusa srpskoj pokrajini”, kolega Branko Mikašinović je razgovarao sa saradnikom konsultatnske firme “Albright Group“ i bivšim specijalnim izaslanikom američkog predsednika za Balkan, Džejmsom O’Brajenom.

Džejms O’Brajen: Od kako je završen Ahjtisarijev proces, pozicija SAD je vrlo jasna: Vašington se zalaže za nezavisnost Kosova, a državni sekretar Rajs jednostavno potvrdjuje tu poziciju. Rusija isto tako jasno ne podržava nezavisnost Kosova, ukoliko tu opciju ne prihvati Beograd, a to se neće dogoditi. Srpska i albanska strana imaju potpuno oprečne stavove. Drugim rečima, na jednoj strani su SAD, a na drugoj Rusija i veliki dipomatski izazov. Pošto verovatno neće doći do sporazuma Srba i Albanaca, medjunarodna zajednica se nada da će članice EU konačno priznati činjenicu da je vreme da se reši pitanje statusa Kosova. Rajsova je, pored podrške nezavisnosti Kosovu, upozorila lidere u Pirštini da ne proglašavaju nezavisnost jednostrano, dok se pregovarački proces ne završi.

Glas Amerike: Da li na neki način otvorena podrška SAD nezavisnosti Kosova čini pregovore izlišnim?

Džejms O’Brajen: Cilj nagoveštenih pozicija je da srpska i albanska strana shvate da ...postoji kraj pregovaračkom procesu. Drugo, ako niko ne bi zagovarao nezavisnost Kosova izvan procesa, Beograd bi bio ohrabren da se ne angažuje i da ne prihvata ni jedno rešenje osim sopstvenog. Medjutim, mislim da dve strane sporazum neće postići, već samo proći kroz zacrtani proces...

Glas Amerike: Kako očekujete da se prevazidje odbijanje Rusije i nekih članica Evorpske unije da prihvate nezavisnost Kosova?

Džejms O’Brajen: Na svim pregovorima na Balkanu na kojima sam ja učestvovao poslednjih 15 godina, Rusija uvek ima isti problem: Rusi privatno kažu ”ne slažemo se sa Srbima, ali javno to nećemo reći; nadjite neko rešenje koje neće primorati Rusiju da kaže ”da” na nešto što Srbi ne žele da prihvate.“ Rusija, ustvari, nije toliko zainteresovana za sudbinu Srbije i reč je više o političkoj igri. Stoga izjava Rajsove navodi na zaključak da će one zemlje, koje žele da priznaju Kosovo, to moći i da učine, čime bi se cela stvar stavila van domena ruskog uticaja.

Glas Amerike: Šta mislite o održavanju medjunarodne konferencije, slične Dejtonu, da bi se rešilo pitanje budućeg statusa Kosova?

Džejms O’Brajen: To je interesantan predlog. Mislim da je važno za lidere Evorpske unije da se sastanu sa liderima Beograda i Prištine i zaključe da li su dve strane spremne i u mogućnosti da postignu dogovor ili ne. Predstavnici svih zemalja EU treba da se okupe, ali i to će rezultirati različitim gledištima, bez konsenzusa. Tada bi moglo da se potegne pitanje procedure priznavanja nove države jer, prema medjunarodnom pravu i tradiciji, to je dobrovoljan akt svake pojedinačne zemlje i to je proces koji će, očekujem, i usledeti.

XS
SM
MD
LG