Linkovi

Miločer: "Ključ za uspješne istrage slučajeva korupcije"


Trodnevna konferencija po nazivom "Ključ za uspješne istrage slučajeva korupcije" koju sponzoriše Vlada SAD počela je danas u hotelu 'Maestral' u Miločeru. Cilj konferencije je da predstavi i razmatra ključne koncepte i pitanja za tužioce i učesnike u krivičnoj istrazi javne korupcije

Otvarajući Konferenciju, američki ambasador u Podgorici Roderik Mur istakao je da je korupcija jedna od najvećih prijetnji mladim demokratijama i naglasio da je boraveći dugo u regionu, naučio mnoge lekcije o korupciji:

''Beskrupulozni vladini slubenici i drugi ukrali su neizrecive milijarde eura od svojih sunarodnika. Korupcija nije zločin bez žrtava. Žertve su obični građani čija imovina završava u džepovima nepoštenih službenika i njihovih saučesnika koji na taj način produžavaju siromaštvo i ugrožavaju ekonomski rast.

Široka korupcija usporava reformske procese, time što potkopava povjerenje javnosti u demokratske institucije i tržišnu ekonomiju''.

Mur je dodao da korupcija odvraća strane investitore koji nalaze druge, sigurnije zemlje gdje će uložiti novac i otvoriti nova radna mjesta:

''Korupcija komplikuje i usporava proces integracije u evroatlanske institucije. Mogu vas uvjeriti da, kako se vaša država približava članstvu u EU i NATO, bićete izloženi sve većoj kontroli i kritici ukoliko propustite da djelujete odlučno protiv korupcije.

Najefikasniji način odvraćanja javne korupcije je agresivna, nepolitička i nepristrasna primjena zakona, uključujući i zatvorske kazne za službenike koji su osuđeni za koruptivno ponašanje''.

Crnogorski ministar policije Jusuf Kalamperović rekao je da Crna Gora, upkos stečenoj nezavisnosti i prijemu u brojne međunarodne institucije, i dalje gradi dražvu u mnogim segmentima:

''Jedan od važnih segmenata, da bi Crna Gora bila država u pravom smislu riječi, jeste-dobiti borbu protiv organizovanog kriminala i korupcije. Smatramo to izuzetno važnim zadatkom i Vlada Crne Gore, MUP, policija, tužilašvo, pravosuđe..imaju entuzijazam i opredjeljenje da uđu u tu borbu''.

Među brojnim primjerima korupcije, najčešće su zloupotrebe službenog položaja i ovlašćenja u privredi, kao i davanje i primanje mita, rekao je direktor Uprave policije Veselin Veljović:

''Prisutnost korupcije i njene štetne posljedice, uslovile su da se novim Pravilnikom o unutrašnjoj organizaciji i sistematizaciji Uprave policije u sektoru kriminalističke policije, formira Odsjek za borbu protiv organizovanog kriminala i korupcije.

U borbi protiv tih krivičnih djela, ostvarena je međuagencijska saradnja, kao i saradnja sa tužilačkom organizacijom. Uprava policije je u toku 2006. godine nadležnim državnim tužiocima podnijela krivične prijave kojima su procesuirana 192 krivična djela sa koruptivnim obilježjima, od čega najviše zloupotreba službenog položaja, davanje i primanje mita''.

Konvencija Ujedinjenjenih nacija o transnacionalnom organizovanom kriminalu, rekla je državni tužilac Crne Gore Vesna Medenica, predstavlja upozorenje korumpiranima da će izdaja javnog povjerenja biti optužena i kažnjena, a sredstva dobijena na taj način zaplijenjena.

Današnji događaj organizovali su Ministarstvo pravde SAD, kroz Kancelariju za međunarodnu pomoć, usavršavanje i obuku sudova, tužilaštava i policije (OPDAT) i Međunarodni kriminalističko-istražni program pomoći u obuci (ICITAP), a bili su prisutni istaknuti američki i hrvatski eksperti i crnogorski službenici koji se bave antikorupcijskim istragama i krivičnim gonjenjem.

Prezentovani su pomoć i oprema koju su američki predstavnici donirali crnogorskoj policiji.

XS
SM
MD
LG