Linkovi

Olga Kavran: Del Ponte podnosi izveštaj u sledećih par nedelja


Glavna tužiteljka Haškog tribunala Karla Del Ponte podneće u sledećih par nedelja izveštaj Evropskoj uniji o saradnji Srbije sa Tribunalom, izjavila je danas njena predstavnica Olga Kavran.

Na redovnom brifingu za novinare u Hagu, Kavranova je rekla da je tužiteljka, posle posete Beogradu prošlog četvrtka i petka, telefonom kratko razgovarala sa komesarom za proširenje EU Olijem Renom.

"Složili su se da u medijima ne razmatraju posetu dok ona ne podnese sveobuhvatan izveštaj EU, što bi trebalo da se desi u sledećih par nedelja, ali tačan datum još nije odredjen", kazala je Kavranova.

Po njenim rečima, još nije poznato ni da li će Del Ponteova putovati u Brisel da podnese izveštaj. Od izveštaja glavne tužiteljke zavisi da li će EU sa Srbijom parafirati sporazum o stabilizaciji i pridruživanju o kojem su nedavno okončani pregovori. Del Ponteova je ranije više puta naglašavala da uslov za potpisivanje tog sporazuma mora biti puna saradnja Srbije sa Tribunalom, što podrazumeva hapšenje četvorice optuženih koji su još na slobodi.

To su Ratko Mladić, Radovan Karadžić, Stojan Župljanin i Goran Hadžić. Haško tužilaštvo je "čvrsto uvereno" da je Mladić u Srbiji, čije vlasti smatra najodgovornijim i za pronalaženje i hapšenje preostale trojice begunaca.

XS
SM
MD
LG