Linkovi

Tadić: Izjave o nezavisnosti Kosova ne doprinose procesu pregovora


Predsednik Srbije Boris Tadić ocenio je da izjave o nezavisnosti kao rešenju za Kosovo i stabilnost u regionu, ne doprinose procesu pregovora o statusu i da su "potpuno kontraproduktivne". Tadić je to rekao povodom izjave američkog državnog sekretara Kondolize Rajs Rojtersu da samo nezavisnost Kosova može doneti stabilnost na Balkanu.

Predsednik Srbije je novinarima u Njujorku, gde učestvuje na zasedanju Generalne skupštine UN, rekao da su takve izjave potpuno kontraproduktivne imajući u vidu pregovarački proces. On je rekao da je u svim današnjim razgovorima u UN istakao da takve vrste izjava dovode albansku stranu u situaciju da jednostavno samo čeka 10. decembar, nakon čega bi moglo da usledi eventualno jednostrano priznanje nezavisnosti Kosova.

Tadić je istakao da i SAD, Evropska unija, Rusija, Beograd i Priština moraju da podstaknu pregovarački proces kako bi se došlo do kompromisa.

"Ukoliko se podstiče jednostrano rešenje pregovori gube šansu. Moramo da pronadjemo kompromisno rešenje prihvatljivo za obe strane, jer takvo rešenje nema alternativu", naglasio je Tadić.

Predsednik Srbije je rekao da su u narednom periodu potrebni veliko strpljenje i mudrost i da, dok pregovori traju, treba biti odgovoran i iskreno učestvovati u tom procesu.

U intervjuu Rojtersu, Kondoliza Rajs je ocenila da i pregovori u kojima posreduju predstavnici SAD, Rusije i EU imaju šansu da postignu "prijateljski ishod" čak i ako se Priština i Beograd ne slože o konačnom statusu Kosova.

"Ali, Kosovo će biti nezavisno. Mi smo posvećeni tome. To je jedino rešenje koje će potencijalno doneti stabilizaciju Balkana umesto destabilizacije", rekla je Kondoliza Rajs.

XS
SM
MD
LG