Linkovi

Pozitivne strane primene hipnoze prilikom hiruških intervencija


Lekari su vekovima koristili hipnozu za olakšanje teških bolova posle hirurških operacija. Pronalaskom anestezije, hipnozi je smanjena popularnost. U današnje vreme, nove studije pokazuju brojne dobre strane primene hipnoze - pred operaciju raka dojke.

Zdravstveni profesionalci su proteklih godina koristili hipnozu kao oruđe u psihoterapiji i tretmanima za gubitak težine.

Čak i na eksperimentalnoj osnovi - kada se pacijenti koji imaju Parkinsonovu bolest pripremaju za hirurški zahvat duboke stimulacije mozga. Nova studija, objavljena u časopisu Nacionalnog instituta za rak, naglašava dobrobiti hipnoze u smanjivanju pratećih efekata operacije raka dojke. Autor studije je doktor Gaj Montgomeri sa Medicinskog fakulteta «Maunt Sajnaj» u Njujorku.

«Ustanovili smo da su pacijenti u grupi hipnoze imali manje bolova, mučnine i iscrpljenosti i da su bili manje emocionalno uzdrmani i manje uznemireni, tako da je to zaista bio dobitak za pacijente», kaže doktor Montgomeri.

U kliničnom ispitivanju, dve stotine žena koje su imale zakazanu biopsiju dojke ili lampektomiju - hirurško uklanjanje tumora bez mastektomije, odnosno uklanjanja mlečne žlezde – podvrgnuto je 15-ominutnoj hipnozi pre odlaska u operacionu salu. Ostale su imale samo konsultacije sa psihologom. Iako je hipnoza bila izučavana i ranije, ovo je bio prvi put da je ona bila deo tretmana raka dojke. Helen Dorman opisuje bol posle svoje operacije.

«Osetite se otprilike kao da vas je pregazio ogroman kamion kada se probudite», kaže ona.

Pacijentima pod hipnozom rečeno je da zamisle da su na nekom prijatnom mestu, kao što je plaža po sunčanom danu. Hipnoza takodje smanjuje trajanje operacije, pa samim tim i troškove lečenja za najmanje 700 dolara. Najveći zagovornici hipnoze kažu da je trebalo više od jednog veka da se ponovo otkrije moć ljudskog uma u kontrolisanju bola.

XS
SM
MD
LG