Linkovi

Crna Gora i SAD potpisale Sporazum o snadbijevanju i uzajamnim uslugama


SAD i Crna Gora ubuduće će zajedno učestvovati u mirovnim misijama, razmjenjivati kadar i sarađivati u akcijama dostavljanja humanitarne i pomoći u nesrećama, predviđeno je Sporazumom o snabdijevanju i uzajamnim uslugama, koji su danas u Podgorici potpisali zamjenik ministra odbrane Ljubiša Perović i direktor za logistiku i bezbjednosnu pomoć u Komandi SAD u Evropi, Stiven Romano.

Dokument predviđa zajedničke vježbe dvije vojske, razmjenu zaliha uz nadoknadu u novcu, nekoj usluzi ili robi iste vrijednosti, ali ne podrazumijeva razmjenu vojnih vozila, opreme i naoružanja.

Ministar odbrane Boro Vučinić ocijenio je da je potpisivanje Sporazuma “veliki korak naprijed u strateškom partnerstvu SAD i Crne Gore”, i dobar osnov za reformu crnogorske vojske.

“Vjerujem da ćemo nakon potpisivanja Sporazuma moći da računamo na korišćenje logističkih kapaciteta SAD-a, naravno da je to recipročno. To će se ubrzo osjetiti i kroz novi izgled i opremu naše vojske”, kazao je Vučinić.

Ambasador SAD-a Roderik Mur rekao je da Sporazum u velikoj mjeri doprinosi jačanju već dinamičnih američko-crnogorskih odnosa u oblasti bezbjednosti.

“Sporazum slijedi izuzetno važne događaje na planu saradnje dvije države, uključujući sklapanje SOFA sporazuma - o statusu snaga i SEA Sporazuma - o bezbjednosnoj saradnji naših zemalja”, kazao je on.

Mur je rekao i da je Sporazum sličan onima koje je SAD potpisala sa više od 75 država širom svijeta.

On je ponovo zahvalnost SAD-a crnogorskoj Vladi za donaciju Vladi Avganistana, podsjećajući da je američki državni sekretar Kondoliza Rajs tim povodom juče uputila pismo predsjedniku Filipu Vujanoviću i naveo da će se toj zemlji omogućiti da ostvari iste ciljeve koje "Crna Gora ima za sebe".

“Da se transformiše u mirnu, demokratsku, prosperitetnu i bezbjednu državu, da podstiče stabilnost u regionu kom pripada i da podrži međunarodne napore u borbi protiv terorizma”, zaključio je Mur.

Sporazum o snabdijevanju i uzajamnim uslugama između ministarstava odbrane Crne Gore i Sjedinjenih Američkih Država, drugi od četiri ključna sporazuma važna za bilateralnu vojnu saradnju neke države sa SAD, biće potpisan početkom sljedećeg mjeseca, saopšteno je iz Ministarstva odbrane.

XS
SM
MD
LG