Linkovi

Koštunica: Opasne zablude u delu međunarodne zajednice


Pred put u Njujork, premijer Vojislav Koštunica ocenio da je opasna zabluda jednog dela međunarodne zajednice da je Srbiji moguće nametnuti rešenje za status Kosova.

Neophodno je, smatra Koštunica, da se u Njujorku sve tri strane, a pre svega međunarodna zajednica, jasno obavežu da će podržati samo sporazumno rešenje i da neće posegnuti za jednostranim rešenjima.

Pred njujorške pregovore ministar za Kosovo Slobodan Samardžić upozorio je da Srbija, bez obzira na poboljšanu poziciju Beograda u pregovaračkom procesu, još nije izašla iz tamne zone mogućeg proglašenja nezavisnosti Kosova. Naša diplomatija mora da se snalazi i to polako napreduje, ali ne mogu da garantujem da je dovoljno brzo da bi sasvim sigurno do kraja godine prevladalo mišljenje u našu korist, rekao je ministar Samardžić.

U Beogradu se sa izvesnom dozom pesimizma očekuju rezultati njujorških pregovora i sve češće spominje „plan B“ u slučaju da pregovori propadnu. Tim povodom direktor Foruma za etničke odnose Dušan Janjić izjavio je da nije isključena mogućnost održavanja međunarodne konferencije o Kosovu.

Taj Dejton 2 o Kosovu nije isključen, ali se može očekivati posle predsedničkih izbora u Rusiji, u aprilu ili maju sledeće godine, kaže Janjić i objašnjava da to faktički znači da bi Beograd tada izneo državno diskretan plan B, a to je korekcija granica i prihvatanje nezavisnosti Kosova. Do toga će doći ukoliko se u međuvremenu SAD, EU i Rusija ne dogovore oko pametnijeg rešenja, smatra Janjić, i izražava uverenje da je mnogo pametnije ono što predlaže Evropska unija, a to je podeljeni suverenitet gde se deo suvereniteta koji se tiče Kosova privremeno na pet plus pet godina prenosi na EU.

XS
SM
MD
LG