Linkovi

Ban Ki Mun: Svet suočen sa nizom zastrašujućih izazova


Generalni sekretar Ujedinjenih nacija je otvorio ovogodišnje zasedanje Generalne skupštine Svetske organizacije, istakavši da je svet suočen sa «nizom zastrašujućih izazova», među kojima su širenje nuklearnog oružja, kriza u Darfuru, mir na Bliskom istoku i klimatske promene.

Predsedavajući prvom sednicom Generalne skupštine, generalni sekretar Ban je rekao da je od prvog dana na tom položaju naglašavao važnost razoružanja, dodavši da međunarodna zajednica mora da pojača napore da prekine širenje oružja za masovno uništavanje i tehnologije povezane sa njegovom proizvodnjom. On je rekao da ga je ohrabio najnoviji napredak u razoružavanju Severne Koreje i da veruje da nuklearni spor sa Iranom može miroljubivo da se reši.

«Uveren sam da ćemo uspeti da dođemo do rešenja spora sa Islamskom Republikom Iran putem pregovora. Naš krajnji cilj ostaje potpuna eliminacija oružja za masovno uništavanje. Ako to ne uspemo, ta oružja bi jednog dana mogla da eliminušu nas.»

Govoreći o Africi, Ban je rekao da će učiniti sve što može da bi prekinuo tragediju u Darfuru.

«Mnogo stvari je dovelo do produbljivanja krize u Darfuru. Svako trajno rešenje mora da obuhvati sve te uzroke – bezbednost, politiku, prirodne izvore, vodu, humanitarna pitanja i razvoj. Tamo, kao i svugde, moramo da rešavamo korene sukoba, koliko god da su složeni i isprepletani.»

Generalni sekretar je takođe ukazao da je mir na Bliskom istoku vitalan za stabilnost regiona i sveta. On se pohvalno izrazio o obnovljenim pokušajima da se do rešenja dođe pregovorima i takođe se založio za održavanje predsedničkih izbora u Libanu u skladu sa libanskim Ustavom.

U pogledu Iraka, Ban je rekao da je situacija u toj zemlji postala svetski problem i da Ujedinjene nacije imaju važnu ulogu u unapređenju političkih pregovora i nacionalnog pomirenja u toj zemlji. Generalni sekretar je istakao i da su svetu koji se menja potrebne jače Ujedinjene nacije. Glavna tema rasprave na 62.

Generalnoj skupštini je «uzvraćanje na promenu klime». Generalni sekretar je juče organizovao samit više od stotinu i pedeset šefova država i vlada koji su govorili o globalnom zagrevanju.

Inače, jednonedeljnom zasedanju Generalne skupštine prisustvuju lideri 192 države-članice, a danas je predviđeno izlaganje 27 lidera, među kojima su osim predsednika Buša i lideri Brazila, Francuske, Avganistana, Irana i Indonezije.

XS
SM
MD
LG