Linkovi

Predsjednik Buš pozvao Ujedinjene nacije da se aktivnije bore za ljudska prava i slobode


Predsjednik Buš je u obraćanju Generalnoj skupštini UN skrenuo pažnju na brojne izazove sa kojima se svijet danas suočava, a priliku je iskoristio da Svjetsku organizaciju pozove da se aktivnije bori za slobodu u zemljama koje su opterećene siromaštvom, potčinjenošću i terorom.

Založio se i za reformu Savjeta bezbjednosti u sklopu koje bi Japan dobio status stalne članice.

Od slabog obrazovanja, preko siromaštva do terora – predsjednik Buš je izlistao izazove sa kojima se sloboda na globalnom nivou danas suoičava.

"Ova velika institucija mora da radi u interesu oslobađanja ljudi od tiranije i nasilja, gladi i zaraza, nepismenosti i neobaviještenosti, siromaštva i očaja..."

Akcenat u svom obraćanju, američki predsjednik stavio je na moralnu obavezu UN da aktivno učestvuje u globalnoj borbi za slobodu.

"Da bi bile relevantan činilac u zaštiti ljudskih prava u svijetu , UN moraju da reformiđu svoj Savjet za ljudska prava."

Predsjednik Buš je posebno pomenuo situaciju u Burmi gdje hiljade ljudi, uključujući budističke sveštenike – demonstriraju protiv vojne hunte.

SAD će pooštriti sancije čelnim ljudima režima i njihovim finansijerima, kao i listu onih kojima je zbog kršenja ljudskihb prava, zabranjen ulazak u Ameriku.

Buš je takođe kritikovao stanje ljudskih prava u Iranu, rekavši da "u Bjelorusiji, Sjevernoj Koreji, Siriji i Iranu brutalni režimi ljudima uskraćuju elementarna prava garantovana Univerzalnom deklaracijom".

Generalni sekretar Ujedinjenih nacija Ban Ki Mun rekao je otvarajući zasijedanje da je svijet suočen sa «nizom zastrašujućih izazova», među kojima je pomenuo širenje nuklearnog oružja, krizu u Darfuru, mir na Bliskom istoku i klimatske promjene.

Francuski predsjednik Nikolas Sarkozi se – u sličnom duhu – založio za veću političku ulogu UN u svjetskim zbivanjima. Sarkozi se oštro usprotivio i iranskom nukleranom programu rekavši da bi potencijalni nuklerani arsenal u Iranu – destabilizovao svijet.

Delegacija Kube napustila je zasijedanje u znak protesta zbog govora američkog predsjednika, predsjednik Venecuele Ugo Čavez se nije ni pojavio u Njujorku, dok je čelnik Nikaragve Danijel Ortega napao SAD zbog kritike Irana i Sjeverne Koreje.

Današnja izlaganja obilježio je i nastavak spora Makedonije i Grčke u vezi sa imenom bivše jugoslovenske republike. Predsjednik Makedonije Branko Crvenkovski okončao je svoje obraćanje Generalnoj skuptštini riječima da je ime njegove države bilo i da će biti – Republika Makedonija.

XS
SM
MD
LG