Linkovi

U snažnoj eksploziji u centru Prištine poginuli Naim Murti i Pleurat Slamniku


U eksploziji rano jutros u Prištini poginuli su Naim Murti iz Gnjilana i Pleurat Slamniku iz Prištine.

"Eksplozija se desila u 2.10 u poslovnoj četvrti, u kojoj su barovi i restorani još bili otvoreni", rekao portparol KPS Veton Elšani.

Eksplozija se desila u 2.30 u jednom tržnom centru. U ekploziji je oštećeno desetak radnji u prištinskom Bulevaru Bila Klintona, a jedna zgrada se srušila, javio je Rojters. Za sada nisu poznati uzrok i meta eksplozije.

Vlada Kosova: Eksplozija nije povezana sa pregovorima

Eksplozija u Prištini, u kojoj su jutros poginule dve osobe i 12 ranjeno, nije povezana sa pregovorima o utvrđivanju statusa Kosova, rekao je danas portparol kosovske vlade Avni Arifi.

"Nema nikakvih indicija da je ova eksplozija povezana sa procesom u toku", rekao je Avni Arifi.

On je dodao da Vlada Kosova "snažno osuđuje taj čin" i da nastavlja "svoje angažovanje u bori protiv kriminala, u cilju stvaranja mirnog okruženja".

Čeku osudio postavljanje eksplozivne naprave u Prištini

Predsednik Vlade Kosova Agim Cceku osudio je jutrošnji bombaški napad u Prištini u kom su poginule dve osobe, a ranjeno 12. Čeku je, kako prenose prištinski elektronski mediji, zatražio od policije da se maksimalno angažuje na rasvetljavanju tog kriminalnog akta. Dodao je da institucije Kosova neće dozvoliti da takvi akti dovedu u opasnost stabilnost na Kosovu.

"Borićemo se protiv kriminala do kraja. Oni koji se pokušavaju kriti od zakona ranije ili kasnije će se suočiti sa pravdom", rekao je Čeku.

Vlada Kosova je, istovremeno, kako se navodi, iskazala snažnu podršku Kosovskoj policijskoj službi I UNMIK policiji i zatražila otkrivanje napadača.

Evropska komisija: Nejasna pozadina eksplozije u Prištini

Portparol evropskog komesara za proširenje, Oli Rehna, Kristina Nađi, je danas poručila da se Komesar nada kako će kosovska policija u najskorije vreme da istraži pozadinu današnje eksplozija i da će počinitelji biti privedeni pravdi. U Komisiji , kako se naglašava, još uvek ne znaju za motive ili bilo kakve druge pojedinosti u vezi sa incidentom u Prištini. Zbog toga se, za sada, uzdržavaju od dodatnih komentara, očekujući nove informacije sa terena. Iz sjedišta Savjta Evrope u Strazburu oglasio sa danas i generalni sekretar Saveta, Teri Dejvis, koji upozorava - iako trenutno nije poznat razlog smrtonosnoj eksploziji i njeni počinitelji, taj incident je razlog za zabrinutost.

"Svi se nadamo da se neće ispostaviti kako je reč o terorističkom aktu", kaže Dejvis, uveren da će kosovske vlasti dati poeban prioritet istrazi uzroka eksplozije.

I on se uzdržava od daljih komentara, očekujući dodatne informacije o ovom incidentu.

XS
SM
MD
LG