Linkovi

Dve svemirske sonde “Voidžer” nastavljaju da šalju snimke na Zemlju


Dve svemirske sonde “Voidžer” nastavljaju da šalju snimke i podatke na Zemlju mada su lansirane pre 30 godina. One su napustile prostore Sunčevog sistema pre više godina, ali stručnjaci američke svemirske agencije NASA-e još ne žele da ih “penzionišu”.

“Voidžer” 1 I 2 lanisrani su u razmaku od nekoliko Nedelja krajem leta 1977. sa Kejp Kanaverala na Floridi. Cilj letelica bio je da prodju pored velikih spoljnih planeta Sunčevog sistema i snime iz relativne blizine Jupiter i Saturn i njihove mesece. Pošto su obavili taj zadatak, “Voidžeri” su 1982. prošli pored Urana i Neptuna, dva najudaljenija džina u Sunčevom siustemu. Stručnjak u projektu “Voidžer” Ed Stone priseća se tih trenutaka

“Za mene kao naučnika to je bio neverovatan period otkrića. Kada su letelice prolazile pored Jupitera i Saturna, a zatim Urana i Neptuna, otkrili smo svetove koji su ranije bili samo svetle tačke u svemiru koje se nisu medjusobno razlikovale,” kaže Stoun.

Na Jupiterovom meseu Io “Voidžeri” su otkrili prve aktivne vulkane van naše planete. Zatim su poslali fascinantne snimke Saturnovih prstenova uključujući i ove do tada nepoznate tamne prostore. Sa svakom planetom svemirske sonde su prodirale dalje u svemir. Koristeći snimke sa Uranovog meseca Miranda, naučnici su stvorili trodimenzionalnu animaciju njegove površine ispresecane neverovatnim kanjonima dubokim 25 kilometara. Od Voidžera smo saznali da vetrovi duvaju najvećom brzinom na Neptunu - do 2000 kilometara na sat.

“Voidžeri” su se pokazali izuzetno otpornim.

Rodžer Lonius je istoričar u “Smitsonianovom” Muzeju za istraživanje sveimira i aeronautiku u Vašingtonu.

“’Voidžeri’ su sada u medjuzvezdanom prostoru. Gravitaciona sila Sunčevog sistema više nema moć nad njima,” kaže on.

“Voidžeri” će uskoro ostati bez energije, ali će slati informacije na Zemlju bar još nekoliko godina. Oni nose i pozlaćene ploče sa zvučnim i video snimcima, tehnologijom koja je bila dostupna u vreme njihovog lansiranja, ukoliko bi naišli na predstavnike drugih civilizacija.

“Na pločama su pozdravi na 76 jezika, odlomci muzike i poezije i fotografije prirode i objekata koji sadrže osnovne informacije o životu na Zemlji.”

Poruke na pločama trebalo bi da upoznaju one koji ih nadju sa našom planetom i civilizacijom.

Povezani članci

XS
SM
MD
LG