Linkovi

Kesić: Što se tiče reformi Bosna i Hercegovina ušla u kritičnu fazu


Politički analitičar Obrad Kesić u firmi “TSM Global Consultatns” u razgovoru sa kolegom Brankom Mikašinovićem osvrnuo se na kritičnu fazu pregovora o ustavnim reformama i eventualim promenama Dejtonskog sporazuma i stavu visokog predstavnika medjunarodne zajednice o tim pitanjima.

Kesić: Što se tiče reformi, sada se ušlo u kritičnu fazu pregovora. Postojala je suglasnost, do pre godinu dana vodećih straaka, da se razmotri pitanje reformi i promene Dejtonskog ustava. Sada smo u situaciji gde retorika koja se koristi u Bosni i Hercegovini veoma podeseća na početni period u Bosni i Hercegovini, odnosno na početak mandata visokog predstavnika. S jedne strane, medjunarodni predstavnik, gospodin Lajčak preti i upozorava da on može da iskoristi svoja ovlašćenja iz Bona i da nametne rešenje u odnosu na ustav i reformu policije koja je važno pitanje za Republiku Srpsku. Sada smo u jednoj situaciji, ja se nadam, u pogledu njegovih zadnjih izjava ovih dana, da je to u stvari tačno ono što o on i misli. Njegove ranije izjave u kojima je on pretio, u ovom momentu posle 10 godina, nisu dobre za budućnost Bosne i Hercegovine, pogotovo ne u pogledu evropskih integracija. Ne može se ući u Evropsku uniju kao protektorat, a visoki predstavnik ne može da ignoriše volju gradjana Bosne i Hercegovine i volju glasača te zemlje, i da koristi Bonska ovlašćenja, kao što su to njegovi prethodnici činili, gde dovodi u pitanje osnovna ljudska i gradjanska prava svih gradjana Bosne i Hercegovine.

Glas Amerike: U tom smislu, kako procenjujete poziciju Republike Srpske?

Kesić: Baš je ovih dana održano nekoliko skupova ovde u Vašingtonu o situaciji u Bosni i Hercegovini. Tu postoji konsenzus da Republika Srpske, što se tiče ekonomske situacije, bolje stoji poslednjih godinu i više, nego sama federacija. Mislim da je oduvek bilo problematično govoriti o reformi Dejtonskog sporazuma, a ne govoriti o reformi Vašingtonskog sporazuma, koji je od ključne važnosti, pogotovo u pogledu velikog problema efikasnosti vladavine u Bosni i Hercegovini. Taj sporazum je, kao što znate, stvorio federaciju i on nije sada u skladu sa ostalim delovima Dejtonskog sporazuma. Pre nego što može uopšte da se govori o tome šta treba da se uradi sa Dejtonskim sporazumom mora se prvo rešiti pitanje Vašingtonskog sporazuma i odnosima izmedju Bošnjaka i Hrvata u federaciji.

XS
SM
MD
LG