Linkovi

Izrael umanjuje značaj tenzija sa svojim starim neprijateljem – Sirijom


Premijer Ehud Olmert izjavio je da Izrael ne zzeli da ratuje sa Sirijom. Govoreći na zatvorenoj sednici parlamentarnog odbora za inostrane poslove i odbranu, Olmert je naglasio da će se tenzije izmedju dve zemlje ublžiti. U stranim medijima pojavili su se nepotvrdjeni izveštaji o izraelskom vazdušnom napado na jedno sirijsko nuklearno postrojenjo pre dve sedmice.

Sirija je negirala izveštaje da je dobila nuklerani materijal od Severne Koreje ali je potvrdila da su izraelski avioni povredili njen vazdušni prostor. Incident se dogodio nekoliko meseci nakon što je Izrael upozorio na nagomilavanje sirijskih trupa. Izraelski generali rekli su da bi Sirija mogla da započne rat kako bi povratila strateški vazznu Golansku visoravan koju je okupirao Izrael tokom šestodnevnog rata 1967. godine. Izraelski analitičar Alon Lajel kaže da su sumnje veoma duboke.

«Sirija stalno govori da je jednom rukom posezze za mirom, a da se drugom sprema za rat. Izrael veruje u ovu drugu opciju, odnosno da se Sirija priprema za rat».

Sjedinjene Države su nagovestile da che možda pozvati Siriju da uccestvuje na medjunarodnoj mirovnoj konferenciji koja se očekuje u novembru. Portparol izraelske vlade Mark Regev izjavio je da se Izrael neće protiviti učešću Sirije.

«Izrael očekuje da što više arapskih zemalja prisustvuje sastanku, zemlje koje podržavaju mir i pomirenje, a protive se terorizmu».

Izrael se nada da bi Sirija, ako bude uccestvovala na konferenciji, mogla da se odvrati od radikalnih snaga i stavi na stranu umerenih arapskih država. Istovremeno, Izrael je saopštio da neće nastaviti mirovne pregovore sve dok Sirija ne prekine veze sa Iranom i ne prestane da podržava islamističke ekstremističke grupe, uključujući Hezbolah u Libanu i Hamas u Gazi.

XS
SM
MD
LG