Linkovi

Milorad Dodik: Hrvati treba da imaju svoju federalnu jedinicu u BiH


Premijer Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je da iz Sarajeva dolaze protivljenja zahtevu da Hrvati imaju federalnu jedinicu u BiH, kao i zahtev za ukidanje Republike Srpske. Takvi zahtevi, smatra Dodik, "isključivo su motivisani željom za dominacijom jednih nad drugima".

"Ako se bude išlo u tome pravcu, doći će do razlaza zemlje", izjavio je Dodik u intervjuu "Večernjem listu" i dodao da on zagovara politički dogovor i racionalni pristup.

"Treba da budemo iskreni i reći: ne može se graditi BiH na frustracijama Hrvata koji smatraju da su marginalizovani u Federaciji ili smatraju da u Republici Srpskoj nemaju prava koja bi trebalo da imaju", rekao je premijer Republike Srpske.

On je dodao da Hrvati na jednom delu BiH treba da imaju političko-teritorijalnu organizaciju koja bi se zvala federalna jedinica, te da bi vlast trebalo uspostaviti kao onu u Republici Srpskoj. Prema Dodikovim rečima, priču o građanskom uređenju BiH na jednak način zagovaraju političari iz Sarajeva Haris Silajdžić, Sulejman Tihić i Zlatko Lagumdžija, te da iza njih "stoji ultranacionalnistička politika dominacije jednoga naroda koji je sada relativna većina". Problem kod većine bošnjačkih političara je, istakao je Dodik, "to što u svim potezima traže osvetu".

"To znači da ja u Banja Luci moram sve prihvatiti kako oni kažu u Sarajevu ili vi Hrvati u Mostaru. Pa je onda nastavljeno s tezom da svi koji ovo ne prihvataju mogu ići, valjda Hrvati u Hrvatsku a mi u Srbiju. Mi, međutim, nikada nismo rekli da svako onaj ko ne prihvata ovo što nudimo može ići na Bliski Istok", rekao je Dodik.

Zaključio je da ga retorika predsednika Stranke za BiH i bošnjačkog člana Predsedništva BiH Harisa Silajdžića, podseća na "Miloševića 90. godine".

XS
SM
MD
LG