Linkovi

Njujork: Četvorka podržala mirovnu konferenciju za Bliski istok


Posrednici "četvorke" za Bliski istok podržali su u Njujorku održavanje mirovne konferencije Izraelaca i Palestinaca, planirane na jesen ove godine. Predstavnici SAD, EU, Rusije i UN su "snažno podržali" i sadašnje razgovore izraelskog i palestinskog premijera Ehuda Olmera i Mahmuda Abasa.

U saopštenju sa tog sastanka se ne pominje nedavna odluka Izraela da pojas Gaze proglasi "neprijateljskim entitetom", ali je zatraženo da se nastavi sa dostavljanjem "humanitarne pomoći" stanovnicima te oblasti.

Američka državna sekretarka Kondoliza Rajs izrazila je nadu da će na mirovnoj konferenciji učestvovati lideri ključnih arapskih država, uključujući i Siriju. Visoki predstavnik EU Havijer Solana je na sastanku istakao da je neophodno rešiti osnovne probleme kao što su pitanje granice, bezbednosti, Jerusalima i izbeglica.

"Neuspeh neće samo produžiti status kvo već ćemo se vratiti nekoliko godina unazad", rekao je on.

Izaslanik "četvorke" za Bliski istok Toni Bler podneo je prvi izveštaj o perspektivama za stvaranje palestinske države. Na sastanku su učestvovali i generalni sekretar UN Ban Ki Mun I šef ruske diplomatije Sergej Lavrov. Mirovna konferencija koju organizuje predsednik SAD Džordž Buš treba da bude održana ove jeseni.

XS
SM
MD
LG